Kostić: MK plaća 100 miliona evra godišnje za poreze 1Foto: Miloš Obradović

“Reforma Poreske uprave je na pola puta i nadam se da ćemo do 2023. godine imati modernu Poresku upravu”, izjavila je Dragana Marković, direktorka ove institucije na sinošnjem panelu Kopaonik biznis foruma posvećenom unapređenju poreske administracije.

Najvažniji elementi poreske reforme su smanjenje broja filijala sa 78 na 35 do 39 najdalje do juna sledeće godine što bi trebalo da dovede do ujednačavanja prakse poresakih inspektora. Inače PU je već ukinula 80 ekspozitura. Takođe, u januaru je primljeno 100 poreskih inspektora, ali je prosečna starost zaposlenih i dalje 52 do 54 godine. Takođe, Marković je najavila da će terenski inspektori biti skoncentrisani na pet punktova u zemlji odakle će ići u kontrole, jer je primećeno da su po manjim mestima inspektori popustljiviji zbog poznanastava, rođačkih veza… U Akcionom planu za reformu PU jedna od glavnih stavki je i izdvajanje sporednih delatnosti kao što su kontrola legalnosti softvera, procena vrednosti nekretnina, utvrđivanje naknade za odvodnjavanje zemljišta i još mnoge druge. Prema rečimas Markovićeve PU je koristila svoje resurse a prihodi od naplate išli su drugim institucijama.
Miodrag Kostić jedan od učesnika na panelu izjavio je da MK grupa godišnje plaća 100 miliona evra po osnovu raznih javnih prihoda, “a ni blizu toliko ne plaća dividendu vlasniku”.

“Kada pitate ko je Kostić, većina će reći to je onaj što je kupio šećerane za tri evra. A od 2003. do danas su u budžet uplaćene stotine miliona evra zato što te šećerane rade”, rekao je Kostić ističući da problem nisu firme koje posluju legalno nego siva ekonomija.

“Ne znam da li je to posao Poreske uprave. Meni se čini da je to više za policiju. Siva ekonomija se procenjuje na 20 do 30 odsto BDP-a. Prevođenje 10 odsto toga u legalno je realnije od onih šest, sedam odsto rasta BDP-a o kojima se priča. Izgleda da je za rast BDP-a važniji rad Poreske uprave nego podizanje industrijskih kapaciteta”, poručio je Kostić.

Pjetro Dalari iz MMF-a ukazao je da je efikasnu poresku administraciju potrebno ispuniti nekoliko uslova, a to je pre svega da se zakoni moraju primenjivat, jednostavan poreski sistem bez mnogo rupa i politička podrška da bi se Poreska uprava oslobodila pritisaka interesnih grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari