Kostić ušao u Evropsku uniju 1Foto: Aleksandar Veljković

Nakon tri godine od prvog koraka u preuzimanju Gorenjske banke, AIK banka u vlasništvu MK grupe juče je objavila da je postala vlasnik 90,11 odsto akcija ove slovenačke banke.

Na ovaj način prvi put je jedna domaća banka postala vlasnik banke iz Evropske unije, pošto su do sada investicije išle uglavnom u suprotnom smeru, iz EU ka Srbiji. Ovo je druga akvizicija AIK banke od kada je njen vlasnik postao Miodrag Kostić 2014. godine.

Tokom trogodišnjeg procesa AIK je prolazio razne peripetije, a čak je u januaru prošle godine Narodna banka Srbije povukla saglasnost za preuzimanje akcija Gorenjske banke jer je „utvrdila nepravilnosti u poslovanju AIK banke“. Pet meseci kasnije dozvola je opet data, ali nije nikada precizirano o kakvim se nepravilnostima radilo dok je po javnosti slovenačkoj i srpskoj kružila priča da se banka previše izložila dajući kredite za preuzimanje Energoprojekta koji nisu bili adekvatno obezbeđeni. Takođe, tokom 2017. godine u nekim slovenačkim medijima se vodila kampanja protiv Kostića s namerom da se osujeti prodaja najvećeg paketa akcija Gorenjske koji je držalo Sava osiguranje, a koje je imalo nalog države da proda 37,5 odsto akcija.

Na kraju, AIK je preskočio sve prepreke i preuzeo banku koja je prošle godine imala bilansnu sumu od 1,8 milijardi evra i kapital od 250 miliona evra. Kako se navodi u saopštenju na sajtu Gorenjske banke, stopa povraćaja kapitala iznosila je 8,6 odsto, učešće operativnih troškova u neto dobiti iznosilo je 60,7 odsto, a adekvatnost kapitala iznosila je 16,2 odsto.

S druge strane AIK banka imala je istu bilansnu sumu od 1,8 milijardi evra, ali dvostruko veći kapital, 500 miliona evra. Takođe, AIK je dosta efikasnija s obzirom da je učešće operativnih troškova u dobiti bilo 39,3 odsto, a adekvatnost kapitala 27 odsto.

AIK banka je ovu slovenačku banku kupila za oko 100 miliona evra, mada zvanično nije objavljena vrednost transakcije. Početkom 2016. godine Kostić je sa 12,4 miliona preuzeo blizu 14 odsto akcija Gorenjske i tako postao drugi po veličini akcionar. Zatim je tokom 2017. dokupio akcija do 20,9 odsto kada je naišao na problem sa NBS. Kasnije tokom 2018. godine povećao je vlasništvo na 40 odsto kupovinom akcija Triglava, Petrola i kompanije za upravljanje potraživanjima, da bi konačno vlasništvo stekao preuzimanjem paketa Sava osiguranja za oko 43 miliona evra. Vrednost akcije u toj transakciji bila je 298 evra, čime je cela banka vrednovana na 115 miliona evra. Zanimljivo je da je svojevremeno kada je Kostić davao ponudu za preuzimanje AIK banke cela banka vrednovana oko 130 miliona evra.

Miodrag Kostić inače u Sloveniji ima značajne investicije, pre svega tu je hotel Kempinski u Portorožu, a takođe je vlasnik i trećine aerodroma u Portorožu.

AIK banka je za prvih devet meseci prošle godine (poslednji dostupni podaci) zabeležila neto dobit od 3,5 milijardi dinara, što je za 1,8 milijardi manje nego u istom periodu prethodne godine. U 2017. neto dobit je iznosila čak 12 milijardi dinara, ali to je skoro osam milijardi dinara bilo posledica dobiti „od povoljne kupovine i rezultat Jubanke od sticanja do pripajanja“, što je mahom bila računovodstvena kategorija.

Gorenjska banka je u 2017. je iznosila 6,5 miliona evra, ali u 2018. je u prvoj polovini godine ostvarila čak 11,4 miliona evra dobiti, čak 3,2 puta više nego u istom periodu prethodne godine.

Preuzimanje banke koja posluje na tržištu EU od strane neke domaće banke je prema oceni Zorana Grubišića, profesora na Beogradskoj bankarskoj akademiji, veoma pozitivna vest.

„Preuzimanje je sada tehnički završeno, ali već duže je poznato da je u toku preuzimanje. To znači da naše banke mogu da budu konkurentne na tržištu Evropske unije. Ovo može da znači i da domaća banka dobije pristup tehnologijama koje su prisutne u Zapadnoj Evropi, pre svega informacione tehnologije. Dalje dobijaju mogućnost prenosa i korišćenja na našem tržištu i to je najveća korist od prisustva na tržištu EU“, ocenjuje Grubišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari