Kragujevac: Izgrađen nov objekat na mestu kuće u kojoj je živeo Đura Jakšić 1Kragujevac Foto: Wikipedia

Kuća u Karađorđevoj ulici, u kojoj je nekoliko meseci, 60-ih godina 19 veka, stanovao pisac i slikar Đura Jakšić, dok je službovao u Kragujevcu, nije, kako to prenose mediji rekonstruisana, već je svojevremeno srušena.

Na njenom mestu je upravo završena izgradnja potpuno novog objekta koji, kako se najavljuje, početkom juna bi trebalo da bude otvoren za posetioce.

Objekat je ukupne površine 360 kvadratnih metara i ima dve etaže. Gornji, galerijski deo biće korišćen za izložbe, promocije, okupljanja umetnika i slične događaje iz oblasti kulture.

Planirano je da u tom delu najpre budu izloženi predmeti u vezi sa životom i radom Đure Jakšića, koji će kasnije biti deo stalne postavke.

U donjem delu objekta biće izloženo oko 100 vrsta rakija i vina iz Šumadije koje će posetioci moći da degustiraju i kupe. Takođe,u ovom prostoru će svi članovi Udruženja rakijaša i vinara moći će besplatno da organizuju promotivne aktivnosti.

Objekat je moderno tehnički opremljen i ima mogućnosti za organizaciju specijalnih događaja. U gornjem delu po potrebi može da se postavi 50, dok u donjem ima 70 mesta za sedenje u toku prezentacija.

Radovi su počeli krajem 2018. godine i završeni su u martu 2020. godine. 

Ukupna vrednost investicije je oko 35 miliona dinara. Grad Kragujevac je u rekonstrukciju, odnosno izgradnju novog objekta uložio 27, a švajcarska vlada osam miliona dinara.

Izgradnja novog objekta na mestu kuće u kojoj je jedno vreme živeo Đura Jakšić, deo je projekta u okviru programa Regionalnog ruralnog razvoja, koji je finansirala švajcarska vlada sa 110 miliona dinara. Ovim programom, čiji je deo i projekat razvoja teritorijalnog identiteta Šumadije, rukovodila je Regionalna agencija u saradnji sa Gradom Kragujevcem i udruženjima vinara i rakijaša iz Šumadije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari