KRIK: Za Er Srbiju 14 miliona evra 1Foto: FoNet

Aviokompaniji „Er Srbija“ iz državne kase poklonjeno je 11,7 miliona evra da pokrije prošlogodišnje gubitke leta Beograd – Njujork i još 2,3 miliona evra za gorivo ove godine, prenela je danas Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Novinari KRIK došli su do kopije zaključka Vlade koji je u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija zaveden 7. novembra ove godine, a koji svedoči da se novcem poreskih obveznika pomaže rad „Er Srbija“.

Dokument je donet po hitnom postupku i otkriva da je 14 miliona evra iz budžeta uloženo u aviokompaniju tokom 2017. i 2018. godine kako bi se pokrili gubici leta za Njujork i troškovi goriva na drugim linijama. Avioprevoznik „Air Serbia“, u kojoj vlasništvo dele arapski „Etihad“ sa 49 odsto i Republika Srbija sa 51 odsto, godinama posluje zahvaljujući subvencijama države, naveo je KRIK. Kako otkriva zaključak do kojeg su došli novinari KRIK, Vlada je 27. decembra 2017. sa „Er Srbija“ sklopila Ugovor o uslovima korišćenja finansijskih sredstava.

Samo dan kasnije 14 miliona evra iz državne kase uplaćeno je na račun „Er Srbija“. Novac je uplatilo Ministarstvo privrede, piše u zaključku. Planirano je da se ovaj novac, kako je opisano u dokumentu, iskoristi „isključivo za svrhe finansiranja troškova linije JFK (let iz Beograda za Njujork)“. Od ukupno 14, „Er Serbija“ iskoristila je 11,7 miliona evra da pokrije gubitke koje je imala tokom 2017. godine na toj neprofitabilnoj ruti. Nakon toga, preostalo joj je oko 2,3 miliona evra. Vlada je zato prošlog meseca ovim zaključkom odobrila zahtev „Er Serbija“ da preostali novac zadrži i dozvolila joj da ga potroši na gorivo.

U zaključku Vlada konstatuje da se cena aviogoriva na svetskom tržištu drastično povećala i time „uticala negativno na rezultat profitabilnosti rute (Beograd-Njujork) u 2018. godini“, preneo je KRIK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari