Krkobabić: Nova pozicija sela u Ustavu Srbije 1Milan Krkobabić Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar zadužen za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić rekao je danas da će njegov kabinet zajedno sa stručnjacima i predstavnicima Odbora za selo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) definisati novu poziciju sela u Ustavu Srbije.

On je, novinarima pred početak okruglog stola „Sistemi zadruga i seoska samouprava u Srbiji“ u SANU, rekao da su lokalne zajednice najpozvanije da preuzmu odgovornost i rešavaju probleme na selu.
„Interesantno je da ima čelnika opština koji nikad nisu bili u sopstvenim selima“, rekao je Krkobabić.

Istakao je da imperativ osnivanja zadruga proizilazi iz realnosti da su posedi na jugu Srbije, u rubnim, brdsko-planinskim i pograničnim područjima mali, u proseku 2,4 hektara i zato je neophodno uduživanje u poljoprivredne zadruge kako bi se uvećale parcele, a poljoprivrednici postali robni proizvođači.

„Ako poljoprivrednicima ne omogućimo da žive na svojim imanjima budućnost 630.000 porodičnih domaćinstava u kojima živi 1,4 miliona stanovnika će biti krajnje neizvesna i oni će morati da odlaze“, ocenio je Krkobabić.

Već sada se, kako je rekao, prazne čitava područja na jugu Srbije ali i u Vojvodini, u delu prema rumunskoj i hrvatskoj granici.

„Nemamo mnogo vremena, moramo da radimo i zato će najbolji stručnjaci SANU, zajedno sa nama koji se bavimo politikom i predstavnicima zadružnih saveza imati izuzetno težak zadatak da povuku konkretne poteze“, rekao je Krkobabić.

Najavio je da će se osnovati Nacionalni tim za spas sela Srbije i doneti niz mera, pored formiranja zadruga, mladim poljoprivrednicima će se ustupati do 50 hektara državne zemlje, ukinuće se i porez na dodatu vrednost i sve takse da bi se oživela privredna aktivnost u brdsko-planinskim područjima.

Predsednik Odbora za selo SANU akademik Dragan Škorić rekao je da će se sagledati stanje i utvrditi kojim putem se može stabilizovati selo, vratiti vera u njega i sprečiti odlazak stanovnika, naročito mladih.

„Treba da omogućimo da se dobrovoljno ukrupne imanja i da imamo naprednu poljoprivredu i sela koja mogu da se takmiče sa razvijenom Evropom“, rekao je Škorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari