Krkobabić: Raspisan novi konkurs za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama 1Krkobabić u Jablaničkom okrugu Foto: Beta/Vesna Keser/DS

Ministar zadužen za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić izjavio je u Leskovcu da je danas raspisan treći konkurs za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama u ovoj godini u ukupnom iznosu od oko 600 miliona dinara.

„Nove zadruge mogu da računaju na pomoć do 7,5 miliona dinara, stare zadruge do 15 miliona dinara, a složene će dobiti do 60 miliona dinara. Očekujemo da podsticajna sredstva dobije 60 zadruga“, istakao je Krkobabić posle sastanka sa zadrugarima i rukovodstvom opštine Leskovac.

On je rekao da će konkurs za nove i postojeće zadruge biti otvoren do 15. avgusta, a za složene zadruge do 1. septembra.

Krkobabić je naglasio da su u protekle nepune dve godine u Srbiji formirane 474 zadruge.

„Nikli su novi voćnjaci, vinogradi, pogoni pod otvorenim nebom. To je nešto što nas ohrabruje. Domaćini u Srbiji su shvatili da bez udruživanja njihov mali posed dugoročno ne može da opstane“, kazao je Krkobabić.

Vlada Srbije je, dodao je Krkobabić, posredstvom dosadašnja dva konkursa u okviru akcije „500 zadruga u 500 sela“ uložila u zadruge 1,7 milijardi dinara podsticajnih sredstava.

„To je prvi put u istoriji zemlje da su domaćini neposredno pomognuti. To je obrazac koji ćemo nastaviti“, najavio je Krkobabić.

On je najavio da Nacionalni tim za preporod sela Srbije u narednom periodu ima za cilj da pokuša da zaustavi propadanje sela Srbije.

Kako je istakao, „taj cilj je svenarodni i za njega je potreban konsenzus“.

„Sledi definisanje strategije, odnosno, najkraćeg puta do tog cilja. Trasu će definisati članovi Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). Definisanje te trase podrazumeva i neku vrstu javne diskusije. Vodićimo je u selima Srbije. Tu ćemo od domaćina čuti šta ih muči i kako vide rešenje problema“, rekao je Krkobabić.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je kazao da su zadruge u leskovačkom kraju do sada dobile iz državnog budžeta 71,7 miliona dinara bespovratnih podsticajnih sredstava za nabavku opreme i mašina.

On je podetio da je grad Leskovac pre dva dana raspisao konkurs za dodelu 25 miliona dinara podsticajnih sredstava poljoprivrednicima.

„Ove godine ćemo za podsticaj razvoju poljoprivrede izdvojiti 85 miliona dinara, a iduće godine preko 100 miliona dinara. Namera nam je da iz godine u godinu povećavamo iznos ulaganja u poljoprivredu“, rekao je Cvetanović.

Krkobabić i Cvetanović su danas obišli zemljoradničku zadrugu „Gradac voće“ u selu Gradašnica koja je za proširenje kapaciteta hladnjače dobila sedam miliona dinara bespovratnih sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari