Kuburović o stavu VKS: Reč je o pravnom stavu koji nije obavezujuća odluka 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Navodeći da je sudska praksa u Srbiji neujednačena i da sudovi u istim pravnim situacijama donose različite odluke, ministarka je za Radio-televiziju Vojvodine kazala i da sudovi „uglavnom“ poštuju autoritet Vrhovnog kasacionog suda.

Upitana da li bi sud zauzeo taj stav da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije prošle nedelje obećao građanima zaduženim u švajcarskim francima da će država rešiti njihov problem, ministarka je kazala da je predsednik Vrhovnog kasacionog suda razgovarao sa tim građanima „mnogo pre“ nego što se Vučić pojavio pred zgradom te ustanove gde su zaduženi štrajkovali.

Vrhovni kasacioni sud ranije danas je zauzeo stav da je ništava odredba ugovora o kreditu o indeksiranju dinarskog duga u švajcarskim francima, zatim da se ti krediti mogu konvertovati u kredite vezane za evro, po kursu na dan zaključenja ugovora, i da treba obustaviti sve postupke prinudne naplate kredita indeskiranih u francima.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije da je pravosuđe „rak rana“, ministarka je ocenila da postoji veliko nepoverenje građana u pravosuđe ali je i dodala da rezultati rada ipak pokazuju da je ono efikasno.

Ona je dodala da nema političkog pritiska i da „niko iz Vlade Srbije ne vrši pritisak na pravosuđe“.