Nevladine organizacije: Sumnjamo da je odluka Vrhovnog kasacionog suda o minimalnoj zaradi doneta pod pritiskom države 1Foto: vk.sud.rs

Grupa od 20 nevladinih organizacija saopštila je danas da osnovano sumnjaju da je odluka Vrhovnog kasacionog suda o minimalnoj zaradi doneta pod pritiskom države, jer je pokrenuto na hiljadesudskih sporova u kojima zaposleni u prosveti, koji primaju minimalnu zaradu, tvrdili da im je uskraćeno pravo na regres i naknadu za topli obrok.

U saopštenju se podseća da je Vrhovni kasacioni sud 2020. godine izneo stav da topli obrok i regres ne ulaze u minimalnu zaradu zaposlenih u školama.

Godinama unazad sudska praksa je bila jednoglasna, presuđujući u korist zaposlenih kojima nisu bili isplaćivani topli obrok i regres, ali ove godine Sud je svoj stav preinačio, dodaje se u saopštenju organizacija koje su potpisnice Deklaracije o plati za život.

Novi stav Vrhovnog kasacionog suda ljude kojima postupak još nije završen u poslednjem stepenu dovodi u situaciju da će morati da plate sve sudske troškove, iako su u momentu podnošenja tužbe krenuli od pretpostavke pravne sigurnosti, jer su tužili na osnovu važećih propisa i sudske prakse.

Time, pored pravne nesigurnosti, sigurno klizimo i u dalju socijalnu katastrofu koja, potencijalno, brojne porodice može suočiti sa izvršiteljima ukoliko ne budu mogli da plate nagomilane troškove suda, upozoravaju nevladine organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari