Foto: Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija

Ljajić je zahvalio JTI za sve što je uradila za srpsku ekonomiju, jer je do sada investirala oko 180 miliona dolara i među pet je najvećih poreskih obveznika.

„JTI je doneo i novu tehnologiju, kulturu rada, politiku zaštite radnika, društveno-odgovorno poslovanje, kao i doprinos zajednici. Duvanska industrija značajno utiče na smanjenjenje spoljnotrgovinskog deficita, duvana izvozimo manje od kukuruza, ali više od malina“, rekao je on.

Ljajić je istakao da je JTI i partner Vladi u suzbijanju ilegalne trgovine duvanskih proizvoda i najbolja preporuka za druge japanske investicije u Srbiji.

Od kupovine Duvanske industrije Senta 2006. godine, JTI je utrostručio broj zaposlenih sa 84 na 290, pokrenuo proizvodnju cigareta i njihov izvoz na tržišta Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i Albanije, kao i izvoz duvana i cigareta u Evropsku uniju.

Kompanija je jedan od pet najvećih poreskih obveznika u Srbiji, sa dve milijarde dolara uplaćenih u budžet u periodu 2006 – 2018. godine.

Kao jedina strana kompanija koja otkupljuje domaći duvan, JTI je najveći proizvođač duvana u Srbiji, sa angažovanih oko 1.000 zaposlenih u Beogradu i Senti, uključujući uzgajivače duvana, članove njihovih porodica, kao i sezonske radnike.