LSV: Vlada Srbije da prestane da pomaže Beogradu kao da je najsiromašniji 1Foto: Predrag Mitić

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas Vladu Srbije da prestane Gradu Beogradu da uplaćuje dotacije iz republičke budžetske rezerve, kao da je u pitanju „najsiromašniji grad u državi“.

Mediji su ranije danas preneli informaciju da je Vlada Srbije u budžet glavnog grada uplatila 16 miliona dinara, a LSV je podsetila da je to isto uradila i nekoliko puta u toku 2018. i 2019. godine.

„U trenutku dok većina lokalnih samouprava bukvalno jedva preživljava, Vlada redovno daje finansijsku injekciju gradu Beogradu. Sredstva se snažno usmeravaju ka Beogradu, u glavnom gradu se sprovode brojni kapitalni projekti, o kojima građani Kikinde, Zaječara ili Kraljeva mogu samo da sanjaju. Nedavno je javnost upoznata i sa vestima o izgradnji novih stambenih blokova u Beogradu“, piše u saopštenju LSV.

Dodaje se da „ostatak zemlje jedva preživljava i ubrzano se prazni“, a da je stroga centralizacije „načinila lokalne samouprave praznim ljušturama, u kojima malo toga funkcioniše“.

„Nažalost, stvarnost pokazuje da će, verovatno, stanje biti i gore. Beogradski centralizam nema kraja. Od 2014. godine za novogodišnju rasvetu u glavnom gradu potrošeno je oko 800 miliona dinara, što je celokupan godišnji budžet mnogih opština u Srbiji“, upozorila je LSV u saopštenju koje je potpisao portparol Atila Marton.

LSV je postavila pitanje članovima kabineta premijerke Srbije Ane Brnabić – koliko ostali krajevi Srbije treba još da osiromaše da bi im Vlada pomogla?

„Znamo da nas vlast u Beogradu slabo čuje, ali ih podsećamo na njihovu obavezu da sprovode Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi, koju je Skupština Srbije ratifikovala 2007. godine. Sve što rade, nažalost, ukazuje na suprotno“, dodao je Marton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari