Mali akcionari Energoprojekt industrije žale se na nepravilnosti 1Foto: EPA-EFE/ JEREMY PIPER (Ilustracija)

Obavezu za dostavljanje ponude za preuzimanje akcija ovog preduzeća imaju Napred razvoj i Energoprojekt holding u vlasništvu Dobrosava Bojovića još od avgusta 2017. godine, da bi kako kažu mali akcionari, na kraju ponudili cenu 2,3 puta manju od konsolidovane knjigovodstvene vrednosti Energoprojekt industrije.

Oni napominju da je ta ponuda stigla nakon procene od strane KPMG da jedna akcija vredi 20 evra, a kažu da je ista kuća 2009. godine procenila jednu akciju na 50 evra, a da je u međuvremenu vrednost preduzeća rasla zbog investicija i novih projekata.

„Samo udeo koji Energoprojekt industrija ima u firmi Energo-PET tržišno vredi oko osam miliona evra. Ako bi Komisija za hartije od vrednosti prihvatila cenu akcije koja na nivou 100 odsto kapitala, Energoprojekt industrija daje ukupan iznos od malo više od četiri miliona evra, na taj način bi prihvatila da se mogu kupiti sve akcije ciljnog društva i da kupac besplatno dobije matično društvo Energoprojekt industriju, udeo u pridruženom društvu Energoplast i dodatno zaradi oko četiri miliona evra u gotovini“, navodi se u zahtevu malih akcionara.