Mali akcionari Energoprojekt industrije žale se na nepravilnosti 1Berza, ilustracija Foto: EPA-EFE/ JEREMY PIPER (Ilustracija)

Mali akcionari Energoprojekt industrije poslali su Komisiji za hartije od vrednosti zahtev za učešće u postupku odobravanja obavezne ponude za preuzimanje ovog preduzeća, a takođe su kako se navodi u saopštenju „ukazali na svesno nezakonito postupanje Komisije za hartije od vrednosti u postupku odlučivanja o obaveznoj ponudu za preuzimanje akcija Energoprojekt industrije“.

Obavezu za dostavljanje ponude za preuzimanje akcija ovog preduzeća imaju Napred razvoj i Energoprojekt holding u vlasništvu Dobrosava Bojovića još od avgusta 2017. godine, da bi kako kažu mali akcionari, na kraju ponudili cenu 2,3 puta manju od konsolidovane knjigovodstvene vrednosti Energoprojekt industrije.

Oni napominju da je ta ponuda stigla nakon procene od strane KPMG da jedna akcija vredi 20 evra, a kažu da je ista kuća 2009. godine procenila jednu akciju na 50 evra, a da je u međuvremenu vrednost preduzeća rasla zbog investicija i novih projekata.

„Samo udeo koji Energoprojekt industrija ima u firmi Energo-PET tržišno vredi oko osam miliona evra. Ako bi Komisija za hartije od vrednosti prihvatila cenu akcije koja na nivou 100 odsto kapitala, Energoprojekt industrija daje ukupan iznos od malo više od četiri miliona evra, na taj način bi prihvatila da se mogu kupiti sve akcije ciljnog društva i da kupac besplatno dobije matično društvo Energoprojekt industriju, udeo u pridruženom društvu Energoplast i dodatno zaradi oko četiri miliona evra u gotovini“, navodi se u zahtevu malih akcionara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari