Mali: Komercijalna banka će dobiti strateškog partnera 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

On je za TV Prva kazao da će sutra biti potpisan ugovor sa francuskim Lazardom koji će biti savetnik Vlade Srbije u privatizaciji Komercijalne banke gde država ima vlasnički ulog od 41,74 odsto.

„Razne opcije su na stolu, ali je sigurno da će se tražiti strateški partner za Komercijalnu banku. U maju ili junu će biti raspisan tender za pronalaženje strateškog partnera i nadamo se da će taj postupak biti zavšen do kraja godine i nema razloga da držaba bude suvlasnik te banke“, kazao je Mali.

Ministar je istakao da su u januaru rezultati republičkog budžeta značajno bolji nego što je bilo planirano, i da će, „ako se po jutru dan poznaje“ 2019. godina za građane Srbije biti bolja od prošle godine.

„Bolje stanje u budžetu znači da se stvara mogućnost za povećanje plata i penzija. Pratićemo stanje narednih meseci i ako rezultati budu dobri nema razloga da ne idemo na još veće povećanje plata i penzija“, rekao je Mali.

Dodao je da očekuje da do kraja godine stopa nezaposlenosti u Srbiji bude jednocifrena, što će se obezbediti rastom investicija.

Mali je rekao da predstoje, kao što je i Međunarodni monetarni fond preporučio, strukturne reforme, odnosno reforma javnih preduzeća i javne uprave, kao i poreske administracije.

Najavio je da će biti pripremljen set poreskih olakšica za privredu koje bi se primenjivale od iduće godine.