Mali: Komercijalna banka će dobiti strateškog partnera 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je rekao da će Komercijalna banka dobiti strateškog partnera jer nema razloga da država bude suvlasnik te banke.

On je za TV Prva kazao da će sutra biti potpisan ugovor sa francuskim Lazardom koji će biti savetnik Vlade Srbije u privatizaciji Komercijalne banke gde država ima vlasnički ulog od 41,74 odsto.

„Razne opcije su na stolu, ali je sigurno da će se tražiti strateški partner za Komercijalnu banku. U maju ili junu će biti raspisan tender za pronalaženje strateškog partnera i nadamo se da će taj postupak biti zavšen do kraja godine i nema razloga da držaba bude suvlasnik te banke“, kazao je Mali.

Ministar je istakao da su u januaru rezultati republičkog budžeta značajno bolji nego što je bilo planirano, i da će, „ako se po jutru dan poznaje“ 2019. godina za građane Srbije biti bolja od prošle godine.

„Bolje stanje u budžetu znači da se stvara mogućnost za povećanje plata i penzija. Pratićemo stanje narednih meseci i ako rezultati budu dobri nema razloga da ne idemo na još veće povećanje plata i penzija“, rekao je Mali.

Dodao je da očekuje da do kraja godine stopa nezaposlenosti u Srbiji bude jednocifrena, što će se obezbediti rastom investicija.

Mali je rekao da predstoje, kao što je i Međunarodni monetarni fond preporučio, strukturne reforme, odnosno reforma javnih preduzeća i javne uprave, kao i poreske administracije.

Najavio je da će biti pripremljen set poreskih olakšica za privredu koje bi se primenjivale od iduće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari