Mali: Mala i srednja preduzeća su kičma naše privrede i slika uspešne Srbije 1Foto: wikipedia.org

Ministar finansija Siniša Mali uručio je danas priznanje pobedniku izbora „Blic preduzetnik 2017“, a koje je ove godine dodeljeno kompaniji „Suncokret“ iz Hajdukova, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Siniša Mali je na skupu u Privrednoj komori Srbije rekao da je žiri imao težak zadatak budući da je u izboru učestvovalo više od 300 preduzeća i pojedinaca koji su veoma uspešni i sposobni i zapošljavaju veliki broj radnika.

„Ti ljudi realizuju biznis planove i pokreću zemlju napred. Svi su oni pobednici i slika su bolje i uspešnije Srbije. Oni su kičma naše privrede“, istakao je ministar.

On je naveo da mikro, mala i srednja preduzeća čine 99 odsto naše privrede po broju firmi, da čine 56 odsto BDP-a zemlje, kao i da je u njima zaposleno 65 odsto radnika, odnosno skoro 840.000 ljudi.

„U obavezi smo kao država da podržimo taj sektor, kao stub razvoja naše ekonomije. Samo prošle godine smo izdvojili 18,2 milijardi dinara za podsticaj malih i srednjih preduzeća, od čega je 7,6 bilo bespovratno“, naveo je Siniša Mali i istakao i da Vlada Republike Srbije želi da obezbedi što više sredstava iz EU fondova kako bi privrednici imali jeftine izvore finansiranja.

Ministar se osvrnuo i na sjajne makroekonomske pokazatelje. Naglasio je da ne postoji nijedan ekonomski indikator koji je trenutno loš u našoj ekonomiji.

U prvom kvartalu je realizovan privredni rast od 4,6 odsto i cilj nam je da se on održi tokom cele godine. Takođe, u prvoj polovini godine, Srbija je imala više od 30 milijardi dinara suficita u budžetu, dok inflacija nikada nije bila niža i stabilnija – od jedan do dva odsto. Smanjeno je učće javnog duga u BDP-u i iznosi ispod 60 odsto, dok je ranije taj udeo bio i do 80 odsto“, ukazao je ministar finansija i poručio da će Vlada nastaviti da radi na stvaranju stabilnog privrednog okruženja.

Zahvalivši svim preduzetnicima koji su učestvovali u ovogodišnjem izboru, ministar je rekao da su oni budućnost privrede naše zemlje.

„Ništa ne može da zameni znanje, hrabrost i energiju preduzetnika. To ste vi i hvala vam u ime Vlade Repubike Srbije. Za vas i u vašu korist ćemo nastaviti da radimo“, poručio je Mali privrednicima.

On je najavio i dve mere na čemu će on kao ministar finansija insistirati, ali i cela Vlada, a koje će olakšati posao privredi u zemlji.

Prva mera je da ubrzamo povraćaj PDV-a privredi i privrednim subjektima kojima taj PDV pripada. Postoji zakonska odredba od 45 dana po kojoj i nema potrebe da čekamo toliko, ukoliko je dokumentacija u redu i sve kako treba. Mogu ti privrednici da dobiju povraćaj što pre kako bi imali veću likvidnost i mnogo brže donosili dalje poslovne odluke. S druge strane, hoćemo da smanjimo porez na zarade, to nam je sledeći korak. Neko bi rekao da su ovo dva mala poteza, ja mislim da su ovo dva vrlo važna poteza koja oslikavaju promene nabolje koje se u našoj zemlji dešavaju. Sa završetkom fiskalne konsolidacije, treba da budemo još spremniji i da slušamo vas i da vam značajno olakšamo posao i naše poslovno okruženje učinimo još efikasnijim“, istakao je ministar finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari