Mali: Prioritet Vlade reforma Poreske uprave 1Foto: FoNet

U mandatu ove vlade videli smo već velike reforme i nastavićemo tim putem, rekla je danas premijerka Srbije Ana Brnabić u debati Saveta stranih investitora, posle predstavljanja Bele knjige o poslovnoj klimi.

Nastavićemo da radimo na unapređenju poslovne klime, a reforma katastra je jedna od najvećih stvari, rekla je Brnabić i istakla da se će raditi na primeni reformi i smanjenju sive ekonomije.

Ministar finansija Siniša Mali poručio je da su prioriteti Vlade za naredne dve godine reforma Poreske uprave i poreskog sistema. Kada sam postao ministar, dobili smo spisak različitih poslovnih udruženja i zajedno sa Međunarodnim monetarnim fondom pripremili smo više zakona usmerenih na smanjenje poreskih opterećanja na zarade, kao i na poreske podsticaje za inovativne i druge delatosti, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, ti zakoni naći će se u Skupštini krajem novembra. Kada pogledate radno zakonodavstvo, rekao je Mali, smanjuje se opterećenje na zarade, jer je podignut neoporezivi deo na 15.000 dinara, a od 1. januara se ukida 0,75 odsto nameta, odnosno doprinos za nezaposlenost na teret poslodavca. Potpuno smo posvećeni održanju fiskalne stabilnosti, uz smanjene javnog duga, rekao je Mali. Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da su svi saglasni da Srbija sprovodi reforme, ali da predstoji još posla.

Uvek postoji puno interesa i lobija kada se donosi neki zakon, ali zakoni se donose da se poštuju, svi mogu da učestvuju u trci, ali po zakonu, rekla je Mihajlović, odgovarajući na pitanje o aplikacijama za transport, poput Car Go, i istakla da uvek neko traži rupe u zakonu. Mihajlović je istakla da je rok za e-katastar 2021. godine, ali se nada da će to biti krajem 2020. godine i da će time biti zaokružena digitalna agenda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari