Mali: Prodate obveznice za 150 miliona evra 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIC

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija prodala državne obveznice denominovane u evrima na rok od 20 godina, po stopi prinosa od tri odsto i uspešno realizovala celokupnu emisiju u ukupnom iznosu od 150 miliona evra.

„Imali smo odličan odziv investitora, što je za nas znak poverenja u finansijski sistem Srbije. Postoji vera u nacionalnu monetarnu i ekonomsku politiku.

Ovo je najava uzbudljive godine kada je reč o razvoju domaćeg tržišta kapitala“, rekao je Mali, a prenelo Ministarstvo. On je precizirao da je Srbija emitovala obveznicu denominovanu u evrima sa kuponskom stopom od 3,5 odsto i uspešno realizovala celokupnu emisiju.

„Dvadesetogodišnjom državnom obveznicom, produžena je ročnost državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima, koje su se do sada emitovale sa maksimalnom ročnošću od 15 godina. Ukupan obim tražnje iznosio je 191.457.000 evra, što dodatno potvrđuje atraktivnost državnih obveznica i poverenje investitora u našu ekonomiju“, rekao je Mali.

Kako je objasnio, državne obveznice na naplatu dospevaju 31. januara 2040. godine, a isplata kupona vršiće se godišnje svakog 31. januara do datuma dospeća. Ministar je istakao da je interesovanje bilo toliko veliko da su stizale i ponude za ispod tri odsto kamate.

On je najavio da se za emitovanje pripremaju i dvanaestogodišnje obveznice koje će biti denominovane u dinarima, te da će biti ponuđene na domaćem tržištu u narednom periodu. „Mi ćemo u narednom periodu pripremiti i dugoročne obveznice denomirane u dinarima. Idemo na veću dinarizaciju finansijskog sistema Srbije“, najavio je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari