Mali: Prvi rebalans zbog viška novca 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Skupštini Srbije da je ovo prvi rebalans budžeta koji se radi zbog viška novca u državnoj kasi, da je ostvaren suficit od 46,6 milijardi dinara i da će rebalansom novac biti raspoređen na povećanje plata, pomoć dužnicima za kredite u švajcarskim francima i na investicije.

Mali je rekao da je cilj vlasti da se suficit raspodeli kako bi se podigao životni standard građana kroz povećanje plata i pomoć penzionerima. „Posle nekoliko godina teških reformi Srbija nezaustavljivo ide napred“, istakao je Mali.

On je naglasio da će medicinske sestre dobiti najveće povećanje plata od 15 odsto, dok će lekarima i zaposlenima u ustanovama kulture primanja biti uvećana deset, a prosvetnim radnicima oko devet procenata, a plate će biti povećane i policajcima, carinicima, poreskoj upravi i drugim delovima opšte države.

Mali je rekao da se država bori za ostanak medicinskih sestara i lekara, pa će se pored povećanja plate ulagati i u zdravstvene ustanove. On je naglasio da će za jednokratnu pomoć penzionerima od 5.000 dinara, koja bi trebalo da bude isplaćena oko 1. decembra, biti izdvojeno 8,5 milijardi dinara. Mali je kazao da kada je reč o pomoći dužnicima u švajcarskim francima, na šta su iznete kritike, država nije želela da ignoriše probleme ljudi koje je, kako je istakao, bivša vlast podsticala da uzimaju te kredite.

On je istakao da će u investicionom planu autoputevi biti prioritet, a među njima izgradnja Moravskog koridora. Predsednica skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić rekla je da je bilo kritika na povećanje plata, ali da ih je bilo i ranije, istakavši da građani očekuju rezultate. Kada je reč o kreditima u švajcarskim francima, Tomić je kazala da vlast ne želi da stvara nove socijalne slučajeve. Ona je izrazila uverenje da Ministarstvo finansija dobro radi svoj posao. Skupština Srbije danas će raditi i posle 18 časova kako bi se što pre usvojili zakoni koji su na dnevnom redu, rekao je predsedavajući Vladimir Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari