Mali: Srbija uspešno sprovela reformske ciljeve iz aranžmana sa MMF-om 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je danas da je Srbija uspešno završila aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) pod nazivom „Instrument za koordinaciju politika“ i da je to poseban uspeh imajući u vidu da je prethodna godina u ekonomskom smislu bila veoma teška za sve zemlje sveta.

„U uslovima pandemije korone i svetske ekonomske krize mi smo tokom prošle godine nastavili da sprovodimo reformske ciljeve koji su planirani u okviru aranžmana sa MMF-om, kao što je završetak transakcije za prodaju Кomercijalne banke. Uspeli smo i da izmenimo okvir zapošljavanja u javnom sektoru tako da on bude fleksibilniji, zatim da usvojimo metodologiju za praćenje fiskalnih rizika, kao i da usvojimo strategiju politike vlasništva u javnim preduzećima“, rekao je Mali, prenelo je Ministarstvo finansija.

On je naveo da „najvažnije finansijske institucije na svetu, kao što je MMF, potvrđuju odlične rezultate Srbije kada je reč o privrednom rastu“.

„Do takvih rezultata nije došlo slučajno, već zahvaljujući pravovremenim i efikasnim ekonomskim merama za pomoć privredi, koje upravo pohvaljuje i MMF. Pomogli smo privrednicima da se održe na stabilnim nogama, sačuvali smo radna mesta i punu zaposlenost, omogućili smo privrednim subjektima da budu likvidni i da čak dalje investiraju u razvoj svojih biznisa“, naglasio je Mali.

On je podsetio da je Srbija u proteklih 30 meseci, koliko je trajao angažman sa MMF-om, „ispunila skoro sve planirane ciljeve“.

„Reč je o nekoliko desetina ciljeva koji su bili planirani u okviru aranžmana, a koji treba da pomognu našoj državi da bude na pravi način uređena, da privrednici budu zadovoljni poslovnim okruženjem, a građani kvalitetom života. To su važni ciljevi na kojima smo predano radili u proteklom periodu, a koji već imaju pozitivne efekte na ekonomiju naše zemlje“, naglasio je Mali.

On je naveo da će već tokom januara biti vođeni razgovori sa MMF-om o novom programu kako bi se nastavilo sa sprovođenjem strukturnih reformi u Srbiji.

Odbor izvršnih direktora MMF doneo je u petak, 8. januara 2021. odluku o uspešnom završetku petog, poslednjeg razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije. Ovaj program odobren Srbiji u julu 2018. na period od 30 meseci, nije predviđao korišćenje finansijskih sredstava, već je isključivo savetodavnog karaktera.

Srbija nije prezadužena, uz pomoć države privreda ‘na stabilnim nogama’

Ministar finansija Srbije, Siniša Mali, odbacio je danas tvrdnje opozicije da je država prezadužana.

„Naša država nije prezadužena i to je jedina istina. Ponosan sam na to kako upravljamo javnim dugom, pogotovo u ovim izazovnim vremenima“, rekao je Mali na TV Pink.

Rekao je da „opozicija konstantno vrti prazne, lažne priče, u koje više niko ne veruje, verovatno ni oni sami“.

Podsetio je rekao da je Srbija 30. decembra 2020. godine prevremeno otplatili kredit od Azerbejdžana iz 2012. kojim je finansirana izgradnja autoputa Ljig-Preljina. Taj kredit je trebalo da se otplaćuje do 2027. godine, te se prevremeno otplatom uštedelo 25,9 miliona evra.

Posle te prevremene otplate, istakao je, udeo javnog duga u bruto-domaćem proizvodu je smanjen na 57,8 odsto na „nivou opšte države“, odnosno 56,8 odsto na „centralnom nivou“, što je ispod nivoa dopuštenog u EU.

„Da li se tako ponašaju prezadužene države? Tako što prevremeno otplaćuju kredite, tako što se zadužuju po kamatnim stopama od jedan odsto? Tvrdnje pojedinih predstavnika opozicije da je država prezadužena jednostavno nisu tačne i to je svima jasno“, rekao je Mali.

On je naveo i da ukupna pomoć države privredi i građanima tokom epidemije korona virusa, uključujući i novi paket mera, iznosi 704 milijarde dinara (šest milijardi evra).

„To je 12,7 odsto našeg bruto-domaćeg proizvoda. Time smo spasli privredu i održali je na stabilnim nogama“, rekao je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari