Mali: U septembru o povećanju plata i penzija 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da nas očekuju teški razgovori sa MMF-om oko povećanja plata i penzija, ali da ima prostora da se onima koji su podneli najveći teret reformi taj novac vrati – „na zdravim osnovama“.

„Mi ćemo u septembru znati tačno i kada i koliko, nakon dolaska delegacije MMF-a. Ali, sa ovakvim rezultatima, kada pogledate makroekonomske pokazatelje, stopu rasta, Srbija je po izveštaju EK vodeća zemlja u regionu po direktnim stranim investicijama. Mi u ovoj godini imamo 15,8 više direktnih investicija nego u prvih pet meseci prošle godine, a prošle godine smo bili apsolutni rekorder“, naglasio je Mali za RTS.

On je rekao da to znači nova radna mesta, te da je, po izveštaju EK, prošle godine u Srbiji otvoreno 20.000 radnih mesta.

„Opet smo apsolutni rekorder u regionu. I to su pokazatelji koji nam daju za pravo da planiramo još brže stope rasta u budućnosti“, rekao je Mali.

Govoreći o radu u Ministarstvu finansija, na čijem je čelu već dva meseca, Mali je rekao da se finansijama bavi 20 godina i da ima priliku da svoje znanje i iskustvo iskoristi da građanima i deci bude bolje.

„Imate osećaj ponosa da ste deo tima i da neke stvari menjate na bolje. Svaki razgovor sa MMF-om je težak, sa svima koji žele da investiraju u Srbiju je težak. Mi se borimo za svakog investitora, za svako radno mesto. Onaj ko ima novac može da ode i u Brazil, Kanadu, Ameriku, Rusiju, Češku, a on treba da dođe u Srbiju… Kada znate da neko otvara fabriku kod vas, to je osećaj ponosa koji ne možete da zanemarite, za to se borimo, za to i živimo“, istakao je ministar finasija.

Rekordni priliv investicija

Priliv stranih direktnih investicija u prvih pet meseci 2018. godine bio je 15,8 odsto veći nego u istom periodu prošle godine, koja je takođe bila rekordna sa čak 2,6 milijardi evra, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Mali se osvrnuo na izveštaj Eurostata u kome se navode podaci o stanju ekonomija članica Evropske unije i zemalja kandidata, konstatujući da je „Srbija potpuno ekonomski stabilna. „Imamo suficit u budžetu u prva tri meseca ove godine 0,4 odsto BDP, a učešće javnog duga u BDP je ispod 60 odsto. Primera radi, Hrvatska ima deficit od 1,9 odsto, a javni dug od čak 76,2 odsto, Rumunija ima deficit od 4,3 odsto, Mađarska od 1,3 odsto i javni dug od 74 odsto BDP, rekao je Mali gostujući u Dnevniku RTS.

Prema njegovim rečima, Brisel i Vašington smatraju da je Srbija na pravom putu, a da su javne finansije konsolidovane i stabilne. „To znači da je, posle razgovora sa misijom MMF u septembru, sledeći korak povećanje plata i penzija. Tada ćemo znati i koliki će biti procenat povećanja“, kazao je Mali. On je najavio da će od septembra, pre svega, da se radi na reformi Poreske uprave. Druga stvar je jačanje konkurentnosti naše privrede kroz paket podsticajnih mera za preduzetnike, a treća je da već visoku stopu rasta od 4,6 odsto u narednom periodu još povećamo i ubrzamo, zaključio je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari