Mali: Želimo da budemo prvi po stopi privrednog rasta 1Foto: Ljiljana Bukvić

Predstavljajući, kako je rekao “sjajne, nikada bolje” rezultate srpske ekonomije ministar finansija Siniša Mali ponovio je jutros učesnicima Samita EU i zemalja Jugoistočne Evrope u hotelu Metropol kako je stopa rasta za prvih osam meseci 4,9 odsto, a nezaposlenost na nivou od 11,9 odsto.

Najvažnije je što je rast diversifikovan, beležimo ga u poljoprivrednoj, prehrambrenoj industriji, građevinarstvu – istakao je Mali.

On je pobrajao sve velike, nedavno ugovorene investicije, Vučićevo otvaranje dve fabrike u Nišu, kinesku investiciju u fabriku guma u Zrenjaninu. Strane direktne investicije za prvih sest meseci su, rekao je, bile 1,3 milijarde evra.

– Dinar je stabilan, kurs je stabilan, suficit je trenutno 49 milijardi dinara, očekujemo da do kraja godine bude 0,6 odsto BDP-a – napomenuo je Mali, podsetivši da je pre četiri godine iznosio 6,6 odsto ali u minusu.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović rekao je da se slaže sa ministrom po pogledu stavljanja finansija u užem smislu pod kontrolu.

– Ono sa čim se ne slažem jeste to da Srbija i dalje značajno zaostaje za uporednim zemljama. Ako uzmemo prosek prošle i ove godine rast je na niovu između 3 i 3,5 odsto, što znači da zaostajemo za ovim zemljama jedan procentni poen – istakao je Petrović.

Kako bismo nadoknadili taj zaostatak neophodno je da se u 2019. između 400 i 650 miliona evra potroši na podsticanje rasta.

– Na smanjenje poreza 200 miliona, opterećenje rada moglo bi da se smanji sa 63 na 61 odsto, da se povećaju javne investicije – naglasio je Petrović.

Upravo za njih, rekao je nakon toga Mali, država će u 2019. izdvojiti 25 milijardi dinara. On je istakao da je svestan da zemlje poput Poljske, Malte, Islanda imaju veći rast, ali i napomenuo kako “želimo da budemo prvi” kada je u pitanju stopa privrednog rasta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari