"Napedak Srbije u ispunjavanju preporuka za sprečavanje pranja novca" 1Savet Evrope Foto: B. Cvejić

Srbija je značajno napredovala u ispunjavanju preporuka „Manivola“, zaključak je izveštaja tog monitoring tela Saveta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, ali će i dalje ostati u režimu pojačanog nadzora, prenosi Radio Slobodna Evropa i ističe da se u decembru očekuje novi izveštaj o napretku.

Za razliku od izveštaja iz aprila 2016. godine, kada je deset preporuka koje je „Manivol“ uputio Srbiji devet ocenjeno kao „delimično ispunjeno“ ili „neispunjeno“, u poslednjem izveštaju se navodi da nema preporuke koja je označena kao „neispunjena“.

Iz „Manivola“ Radio Slobodna Evropa (RSE) nije dobio detalje u vezi sa njihovim poslednjim izveštajem. Kako nam je objašnjeno iz Saveta Evrope, sve dok je Srbija u procesu evaluacije FATF-a (Financial Action Task Force, međuvladina organizacija za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma), eksperti „Manivola“ ne daju dodatne komentare.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je tom radiju da je pozitivna vest podizanje rejtinga Srbije u ovoj oblasti. Kako je rekao, važno je da se Ministarstvo finansija sada posvetilo tom pitanju jer to utiče, naravno, i na to kako se Srbija gleda kao investiciona destinacija. On je ocenio da je Srbija u sprečavanju pranja novca i borbi protiv finansijskog terorizma značajno napredovala, a da je zasluga što je u donošenju dokumenta o proceni sprečavanja pranja novca bio uključen i privatni sektor. I Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, pozdravlja poboljšanje rejtinga Srbije u ovoj oblasti.

„Generalno možemo reći da je to pozitivan znak, a donekle i očekivan, kada se ima u vidu da su u međuvremenu počele da se primenjuju novi propisi u oblasti sprečavanja pranja novca, kao i činjenica da je doneta nova procena rizika od pranja novca, s kojom se kasnilo nekoliko godina, tako da ne čudi što je sada ocena pozitivna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari