Maska skoro deset puta skuplja iako je vanredno stanje 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Kako bi se zaštitili od epidemije korona virusa zabrinuti Beograđani masovno posećuju apoteke pazareći neophodne preparate a neki od njih doživeli su šok kada su se suočili sa nerealno visokim cenama zaštitnih maski u apotekama preduzeća Primaks.

To beogradsko preduzeće kontroliše lanac apoteka „Prima“ u glavnom gradu Srbije i zaštitne maske prodaje po ceni od čak 200 dinara za komad. Da je ta cena papreno visoka najbolje pokazuje informacija da se u državnim apotekama zaštitne maske kupuju (u paketu od 10 komada) po ceni od 27,7 dinara za jednu. Takvo ponašanje apoteka „Prima“ u uslovima vanrednog stanja i epidemije korona virusa opravdano je revoltiralo građane.

Pokušali smo juče da kontaktiramo nadležne u tom preduzeću i saznamo zbog čega su cene u njihovim apotekama višestruko više nego u drugim. Službenica sa kojom smo razgovarali je prvo rekla da će prebaciti telefonsku vezu kod direktora Damira Isakovića, ali je koji trenutak kasnije rekla da je on na sastanku i zamolila da ostavimo naš kontakt. To smo i učinili, ali do zaključenja izdanja ovog broja našeg lista direktor Isaković nije odgovorio na poziv.

Inače, mediji su već pisali, pre nego što je zabeležen prvi slučaj korona virusa u Srbiji, da apoteke „Prima“ prodaju zaštitne maske po znatno višim cenama od uobičajenih na našem tržištu.

U tom trenutku je maska u lancu tih apoteka koštala 80 dinara. U Primaksu su tada to pravdali time da su maske kupili od firme posrednika kao i da su cenu formirali dodavanjem poreza i minimalne marže.

Tom prilikom je iz Primaksa rečeno da je kupljen mali kontingent maski „koji je prodat“ kao i da „ih neće više prodavati dok traje aktuelna situacija“. Međutim, desetak dana kasnije ne samo da se prodaja maski nastavila već je cena sa 80 skočila na 200 dinara po komadu.

Povodom rapidnog poskupljenja zaštitnih maski i sredstava za dezinfekciju u nekim apotekama ministar trgovine Rasim Ljajić je pozvao građane da takve slučajeve prijave svakog dana od 7 i 30 sati do 22 sata na broj telefona 011/269-9610 kao i da će nadležne inspekcije te navode proveriti i nesavesne trgovce kažnjavati.

Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije, kaže za Danas da je ponašanje apoteka „Prima“ potpuno neprihvatljivo i neodgovorno u uslovima kada se Srbija suočava sa epidemijom korona virusa.

– Tačno je da je formiranje cena slobodno međutim kada se nalazimo u ovakvoj situaciji trgovci nikako ne bi smeli da razmišljaju o zaradi odnosno ne bi smeli da dižu cene na nivo veći od uobičajenog. S obzirom da se nalazimo u vanrednom stanju, da su ugroženi ljudski životi, trebalo bi da se manifestuje solidarnost a nikako jurnjava za profitom. Formirati visoke cene u uslovima virusa i vanredne situacije je nešto što nikako ne treba raditi – ističe naša sagovornica.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača, smatra da prodavati zaštitne maske po ceni od 200 dinara za komad predstavlja tipičan primer profiterstva koji treba kažnjavati u uslovima vanrednog stanja.

– Potrošači mogu da nam se jave i obaveste o ovakvim nedopustivim slučajevima. Mi ćemo onda pozvati na bojkot svih apoteka i trgovinskih radnji koje budu dizale cene svojih proizvoda na nerealan nivo. Naravno i država bi trebalo da reaguje i kažnjava ovakve neodgovorne postupke. Nažalost, problem je u tome što se nesavesni trgovci kažnjavaju prekršajno to jest sve tužbe idu pred prekršajne sudove koji odlučuju o kaznama. Shodno tome, procedura se prolongira te bi bilo potrebno izmeniti zakonska rešenja po tom pitanju i naplaćivati kazne profiterima na licu mesta. Do tada, potrošači one trgovce koji žele da zarade na njima tokom kriznih situacija treba da bojkotuju – zaključuje naš sagovornik.

Ukoliko primetite da neko podiže cene proizvoda u apotekama prijavite na broj 011 26 99 610, sve o simptomima korona virusa, preporukama, najčešćim pitanjima, kao i ostalim važnim telefonima čitajte OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari