Matijević vraća Slaviju luks 1Foto: Stanislav Milojković

Hotel Slavija ipak nije trebalo da bude prodat pre nego što se pravosnažno ne utvrdi da li zaista duguje austrijskom Fil Šaru dva miliona evra, odlučio je Privredni sud u Beogradu.

Time je ukinuto rešenje javnog izvršitelja Marka Vukićevića na osnovu koga je održana licitacija i hotel u centru Beograda sredinom januara prodat firmi Mat Real Estate Petra Matijevića. On je prihvatio klauzulu da objekat neće moći da preuzme dok Privredni sud ne odluči da li je licitacija zakazana zakonito. Prema saznanjima Danasa, Matijević je ispoštovao rok od 15 dana i uplatio izlicitirani iznos od 6,5 miliona evra. Nakon toga stiglo je rešenje suda koje je unelo potpuni obrt u ovom slučaju.

– Još u junu prošle godine zatražili smo od izvršitelja da odloži prodaju, ali nam je on mesecima uskraćivao mogućnost za pravni lek, i umesto za pet dana, koliko je zakonski rok, odgovor nam je dostavio nakon što je zakazao licitaciju, tek 3. januara ove godine. Odmah smo se obratili Privrednom sudu i on je potvrdio naše navode da treba sačekati okončanje postupka za poništaj arbitražne odluke koja je osnov za ovu prodaju – kaže za Danas direktor Slavija hotela Veselin Jovićević.

On navodi da su se, čekajući odgovor izvršitelja, obraćali Komori javnih izvršitelja kao i nadležnom odeljenju Ministarstva pravde, kao regulatornom telu, ali da se ni jedna od tih institucija nije udubila u predmet i stale su iza radnji svojih predstavnika.

– Akteri u ovom slučaju dali su sebi za pravo da određuju sudbinu 200 zaposlenih i da krčme i rasprodaju imovinu Slavija hotela. Ja sam ipak verovao da će konačni epilog biti na sudu i da će na kraju biti potvrđeno ono što stalno ističem, da Slavija nikom ništa ne duguje. Upravo to su ovom ishitrenom procedurom hteli spreče, a vidljivo je bilo jer je Fil Šar u startu opstruisao ročište zakazano u parnici za poništaj odluke arbitraže. Navodno, njihov advokat nije dobio poziv koji je nama, inače, uručen dva meseca ranije. Verujem da će nakon ove odluke Privrednog suda prestati sa opstrukcijom, više im nije u interesu i siguran sam da će prvostepena odluka brzo biti doneta – kaže Jovićević.

Poslovodstvo hotela osporava da je ostao bilo kakav dug iz zajedničkog posla organizacije kockarnice sa Fil Šarom. Tadašnji vlasnik te firme registrovane u Austriji bio je kontroverzni biznismen Branislav Šaranović, a nakon što je ubijen u beogradskom naselju Dedinje, zahtev za naplatu podnela je njegova supruga Katarina, koja je nasledila Fil Šar kao firmu bez imovine, prometa i zaposlenih. Iako nije bilo dokumentacije koja bi to potkrepila, poslovodstvo Slavije objašnjava kako je arbitražno veće, sastavljeno od pravnika, poverovalo njenoj tvrdnji da je Šarčević ulagao u taj posao, ali je ipak bez ekonomskog veštačenja, smanjilo ukupno potraživanje od oko sedam na dva miliona evra. Na odluku arbitraže nije moguće uložiti prigovor, ona je izvršna i jedino se može osporavati u parnici, koju su hoteli Slavija pokrenuli i zbog toga zatražili od izvršitelja da odloži prodaju do dobijanja pravosnažne presude.

Taj argument prihvatio je Privredni sud, jer bi u slučaju uspeha u toj parnici, nastao osnov za protivizvršenje. Međutim, Slavija u tom slučaju ne bi mogla uspešno da povrati novac jer je poverilac strano pravno lice sa sedištem u Austriji i bez imovine u Srbiji.

„Izvršni dužnik je u konkretnom slučaju učinio verovatnim da bi usled sprovođenja izvršenja pretrpeo nenadoknadivu štetu i to štetu veću od one koju bi zbog odlaganja pretrpeo izvršni poverilac“, navodi se u jučerašnjem rešenju Privrednog suda. Dodaje se i da Srbija sa Austrijom nema potpisan bilateralni sporazum o priznanju i izvršenju sudskih odluka u obligacionim sporovima, što bi dodatno otežalo eventualni povraćaj novca ukoliko bi se utvrdilo da dug ne postoji. Takođe, sud ističe i da je vrednost hotela koji je bio na licitaciji višestruko veća od duga koji je istakao Fil Šar, kao i da je to potraživanje obezbeđeno jer je u katastar upisana zabeležba rešenja o izvršenju.

Sudsko veće je utvrdilo kako je „pogrešno javni izvršitelj ocenio da nema mesta usvajanju predloga za odlaganje postupka izvršenja do pravosnažnog okončanja navedenog parničnog postupka kojim se traži poništaj arbitražne odluke“ i naložilo da to ispravi.

Po zakonu, kao i do sada

Od javnog izvršitelja Marka Vukićevića zatražili smo informaciju kako će postupiti nakon odluke Privrednog suda, odnosno da li će doneti odluku o odlaganju izvršenja, kao i da li će biti poništena prodaja, a kupcu vraćen novac.

„Obaveštavamo vas da će kao i do sada javni izvršitelj postupati u skladu sa zakonom i odlukama suda. Shodno članu 494. Zakona o izvršenju i obezbeđenju, javni izvršitelj je dužan da kao poslovnu tajnu čuva podatke koje je saznao u obavljanju delatnosti, te Vas obaveštavamo da informacije ne možemo da dajemo licima koja nisu učesnici u postupku“, odgovoreno je iz kancelarije izvršitelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari