Mere štednje u Srbiji pogađaju mlade žene 1Foto: Pixabay/Borevina

Mere štednje koje su u Srbiji usvojene krajem 2014. godine gurnule su mlade žene u nezaposlenost, a žene nadomak penzije u neaktivnost, izjavio je danas istraživač Fondacije za razvoje ekonomske nauke (FERN) Marko Vladisavljević na konferenciji „Rodna nejednakost na tržištu rada“.

„S druge strane, iako se to očekivalo, mere štednje nisu smanjile rodni jaz u platama u javnom sektoru usled nedosledne primene smanjenja zarada u javnim preduzećima gde većinu zaposlenih čine muškarci“, zaključio je Vladisavljević, a navodi se u saopštenju sa skupa.

Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nina Mitić ocenila je da je rodna ravnopravnost na tržištu rada od ključnog značaja za demokratski razvoj društva i da za to postoji konsenzus „svih lidera ove zemlje“ i da u tome ključnu ulogu ima ekonomsko osnaživanje žena.

Šefica Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) Milana Rikanović rekla je da je važno da se pre sprovođenja bilo kakvih mera sprovedu rodne analize i da je neophodno razviti i usvojiti sistematične formalne procedure za ocenu i praćenje uticaja bilo koje reformske mere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari