Mihajlović: Gradnja stanova za službe bezbednosti u Kraljevu, Vranju i Nišu 1Foto: Fonet/MSGI

Ministarka građevinarstava, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najvila je danas da će krajem avgusta početi gradnja prvih stanova za pripadnike službi bezbednosti u Kraljevu, Vranju i Nišu.

Izgradnja će početi po završetku tenderske procedure, izjavila je Mihajlović u Skupštini Srbije, gde pred poslanicima predstavlja 20 zakonskih predloga iz njenog resora.

Ona je istakla da je investicija države u prvoj fazi jeftine stanogradnje vredna 64 miliona evra u naredne dve, dve i po godine, a u prvoj fazi gradiće se 1.578 stanova u Nišu, Vranju, Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu i Novom Sadu.

Projekat će sprovoditi Građevinska direkcija Srbije, prema projektu Instituta CIP.

Oko 30.000 pripadnika snaga bezbednosti je stambeno nezbrinuto i zbog toga smo se opredelili da kroz ovaj zakon pokrenemo sistemsko rešavanje tog problema, a mislimo da je to od ogromnog značaja i za ukupni privredni razvoj Srbije, kazala je Mihajlović.

Predočila je da će to značiti i lokalnim samoupravama, koje će imati mogućnost da naplaćuju porez.

Mihajlović je predočila da je u završnoj fazi ogledni stan i da će se stanovi graditi po svim standardima energeske efikasnosti od domaćeg materijala, a usvojena je lista domaćih proizvođača koji mogu da učestvuju u tom poslu.

Ministarka građevinarstava, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović danas je u Skupštini Srbije predstavila 20 predloga zakona iz njenog resora među kojima je Predlog zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, na koji se u Srbiji dugo čeka, a koji bi trebalo da ubrza taj postupak.

Kao najznačajniju novinu, ovaj zakon predviđa da ubuduće građani i privreda neće morati da obilaze nekoliko šaltera i institucija da bi upisali imovinu u katastar, već će sve to raditi na jednom mestu – kod notara, izjavila je Mihajlović.

Notari će imati izvode iz katastra nepokretnosti, oni će zaključivati ugovore, umesto građana će prosleđivati katastru imovinu na upis, kao i opštinskoj administraciji i Poreskoj upravi, navela je ona predstavljajući zakonske predloge o kojim su poslanici počeli objedinjenu načelnu raspravu.

Među 20 zakonskih predloga koje je podnela Vlada Srbije su, osim zakona iz oblasti građevinarstva i saobraćaja, tri iz oblasti sprečavanja pranja novca, širenja oružja za masovno uništenje i finansiranja terorističkih organizacija, a koji su proistekli iz obaveze Srbije prema usvojenim konvecijama Ujedinjenih nacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari