Mihajlović: Kupovinom novih lokomotiva do boljeg robnog transporta 1Foto: FoNet/MGSI

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, prisustvovala je danas potpisivanju ugovora između Akcionarskog društva za železnički prevoz robe „Srbija kargo“ i kompanije „Simens AG Austrija“ o kupovini osam višesistemskih lokomotiva.

Mihajlović je istakla da nabavka novih lokomotiva predstavlja put u bolji i razvijeniji kargo, a srpsku železnicu vraća na mapu Evrope, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

„Posle skoro 40 godina nabavljamo nove lokomotive. To je veoma značajno za Srbiju i železnički saobraćaj jer našoj zemlji daje komparativnu prednost u odnosu na države u regionu, s obzirom na to da smo jedina zemlja koja će imati tako moderne lokomotive. Takođe, značajno je i zbog celokupne Transportne zajednice koja je smeštena u Beogradu”, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je Vlada Srbije i Ministarstvo koje vodi u prethodnih nekoliko godina napravilo ozbiljan napredak u železničkom saobraćaju, navodeći da su modernizovane pruge, kupljeni novi vozovi, efikasna preduzeća i evropski zakoni okosnica za budućnost srpske železnice.

Ona je izjavila da su doneti novi, moderni zakoni i reformisana železnička preduzeća, tako da se danas tačno znamo šta koje radi.

Rehabilitovali smo oko 300 km pruga, u toku je modernizacija 100 km pruga, a od maja će krenuti rehabilitacija još 300, izjavila je Mihajlović, ukazujući da je najvažnije što su stvoreni uslovi za nove investicije od pet milijardi evra.

Generalni direktor kompanije „Simens“ u Srbiji Udo Ajhlinger istakao je da je ugovor o nabavci novih lokomotiva predstavlja kamen temeljac za buduću saradnju Srbije sa tom nemačkom kompanijom, navodi se u saopštenju.

Novim lokomotivama Srbija će bez problema prevoziti robu od Soluna kroz celu Evropu“, rekao je Ajhlinger.

Direktor preduzeća „Srbija kargo“ Dušan Garibović izjavio je da nabavkom novih lokomotiva učvršćuju lidersku poziciju Srbije u regionu i osnažuju kapacitete za dalji razvoj železničkog saobraćaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari