Mihajlović: Projekat Jadar strateški važan, očuvanje životne sredine prioritet 1Foto: FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa generalnom direktorkom kompanije „Rio Tinto“ za borate i litijum Marni Finlejson o realizaciji projekta „Jadar“ o eksploatacije litijuma, koji je ocenjen kao strateški važan za Srbiju, ali i o tome da ne dovodi u pitanje očuvanje životne sredine.

„U pitanju je projekat koji je tu da omogući dalji razvoj Srbije i da pomogne na putu ka zelenoj ekonomiji i boljem svetu. Projekat ‘Jadar’ je strateški važan, kako za ekspolataciju i proizvodnju litijuma, tako i za zelenu ekonomiju, za naš BDP, nova radna mesta i održivu ekonomiju kojoj težimo“, rekla je Mihajlović, saopštilo je Ministarstvo.

Dodala je i da će taj projekat Srbiju naučiti i novim tehnologijama.

„Baziraće se na modernoj tehnološkoj eksploataciji i proizvodnji, čime ćemo doprineti i očuvanju životne sredine. Niko neće zarađivati novac na uništavanju životne sredine“, rekla je ona.

Mihajlović je dodala i da se formira velika radna grupa koju će činiti predstavnici kompanije „Rio Tinto“, kao i svih resornih ministarstava, jer to nije projekat jedne institucije, već cele Srbije.

„Ono što nam je do sada nedostajalo jeste bolja interakcija sa građanima, jer svako od nas razmišlja o životnoj sredini i tome kako će izgledati sve kada se rudnik otvori i krene proizvodnja i na to ćemo staviti akcenat“, kazala je ona.

Navela je da rudarstvo danas čini samo 1,9 odsto BDP-a zemlje, ističući da je potencijala  mnogo.

„Vrednost projekata u rudarstvu iznosi 3,5 milijardi dolara, a može da bude mnogo veća i na tome ćemo zajedno raditi“, kazala je Mihajlović i zahvalila vladama SAD, Australije i Velike Britanije na podršci.

Generalna direktorka kompanije „Rio Tinto“ za borate i litijum Marni Finlejson rekla je da su dijalog, saradnja i partnerstvo sa Vladom Srbije i lokalnim zajednicama važni za realizaciju projekta koji ima ogroman potencijal za Srbiju i „Rio Tinto“.

„Litijum je materijal budućnosti, od velike važnosti za razvoj čovečanstva. Posvećeni smo razvoju ‘Jadra’ u skladu sa modernim tehnologijama i održivim pristupom za zaštitu životne sredine. Ovo je više od rudarskog projekta, gradićemo savremeni rudnik, sa pratećom infrastrukturom i u tom poslu otvoriti više od 2.000 radnih mesta“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, jedan od tri najvažnija proizvoda je litijum karbonat, važan za proizvodnju baterija za električne automobile.

„Ulažemo dodatnih 200 miliona dolara za završnu fazu ispitivanja, što će ukupno iznositi 450 miliona dolara do sada. Procenjena vrednost investicije je milijardu i po dolara. Ovim prijektom, jednom od najvećih investicija u istoriji zemlje, stavićemo Srbiju na mapu zelenih ekonomija“, rekla je Finlejson.

Sastanku su prisustvovale i ambasadorke Australije i Velike Britanije u Srbiji, Rut Stjuart i Šon Meklaud, ambasador SAD Entoni Godfri, kao i načelnik Mačvanskog okruga Vladan Кrasavac.

Кrasavac rekao je da je projekat „Jadar“ jedan od najvažnijih projekata Vlade Srbije i jedan od ključnih za Mačvanski okrug i Loznicu, da će doneti prosperitet ovom kraju i Srbiji ako se bude realizovao u kontekstu najviših ekoloških standarda i uz komunikaciju sa meštanima.

„Pored brojnih investicija u saobraćajnu infrastrukturu, pre u svega auto-put i brzu saobraćajnicu Ruma-Šabac i Šabac-Loznica, Mačvanski okrug očekuje ubrzani privredni razvoj. Ovim možemo postati i zamajac daljeg razvoja Srbije. Velika želja nam je da realizujemo ovaj projekat, ali i da očuvamo prirodu, životnu sredinu i zdravlje građana“, rekao je Кrasavac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari