Mihajlović: U fabriku pijaće vode i zamenu vodovodnih cevi u Aleksincu uloženo 4,6 miliona evra 1Foto: FoNet/ MGSI

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, obišla je danas rekonstruisanu fabriku za prečišćavanje vode za piće u Aleksincu, u koju je kroz program zajedničke saradnje sa Nemačkom razvojnom bankom КfW uloženo 3,2 miliona evra.  

Mihajlović je istakla da je zajedno sa nemačkom vladom i opštinom Aleksinac uloženo ukupno 4,6 miliona evra u rekonstrukciju fabrike i zamenu vodovodne mreže u Aleksincu, navedeno je u saopštenju.

„Кomunalna infrastruktura je pođednako važna kao i putna i železnička. Bez čiste vode nema daljeg razvoja niti boljih uslova za život i ostanak ljudi u Srbiji i zato sve ovo radimo. Hvala КfW-u, radimo zajedno šest godina, gotove su fabrike vode i u Smederevu, Vršcu, Pirotu, Somboru“, rekla je ona.

Dodala je da se u Aleksincu ulaže i u putnu i železničku infrastrukturu, te da će kroz novi investicioni plan biti obnovljeno 200 kilometara lokalnih puteva.

Podsetila je i da će kroz investicioni plan „Srbija 2020-2025“ biti uloženo oko milijardu evra u komunalnu infrastrukturu.

Direktor Кancelarije Nemačke razvojne banke КfW u Srbiji Arne Gos rekao je da se raduje što može da vidi novo postrojenje za prečišćavanje vode, koje je rezultat velikog zajedničkog rada na projektu.

„Ovo moderno postrojenje po svim svetskim standardima za zaštitu životne sredine koristiće veliki broj građana Aleksinca. Pored ovog sveobuhvatnog programa u više gradova u Srbiji, u narednim godinama radićemo i na drugim projektima iz oblasti životne sredine, pre svega upravljanjem čvrstim otpadom u opštinama širom Srbije“, rekao je on.

Predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković izjavio je da nema važnije investicije od one u zdravu pijaću vodu.

„Ovim postrojenjem mi čuvamo ono što imamo – pijaću vodu za 21. vek. U saradnji sa Ministarstvom i КfW-om poboljšali smo kvalitet vode naših sugrađana“, rekao je Stanković.

Direktor fabrike vode, Dragiša Simić, zahvalio je Ministarstvu zbog pomoći i podrške u realizaciji ovog programa.

„Obnovili smo postrojenje i rekonstruisali 12 kilometara mreže, sve to u vrednosti od više od četiri miliona evra, što je za našu opštinu veliki poduhvat“, rekao je Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari