Ministar Vulin obmanuo oružare 1Foto: MOD

Višenedeljni pregovori menadžmenta i sindikata Zastave oružja o isplati neisplaćenog dela bonusa radnicima te fabrike okončani su, uoči minulih uskršnjih praznika, bez dogovora.

Zastavini oružari, podsetimo, već mesecima traže da im se isplati bonus od po 25.000 dinara, a u februaru im je, nakon višednevnih protesta, po to osnovu isplaćeno po 10.000 dinara. Sindikat i radnici, međutim, zahtevali su da im se, početkom aprila, isplati još po 15.000 dinara. Poslovodstvo je, saznajemo, spremno da im podeli još po 5.000 dinara, i to krajem jula, uoči kolektivnog godišnjeg odmora, na šta rukovodstvo sindikata ne pristaje, i najavljuje skorašnje sindikalne akcije.

– Pregovori su proteklih meseci vođeni uz posredovanje Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, i sva nastojanja sindikata da se dogovori model kojim bi se zaposlenima pred uskršnje praznike isplatio i deo preostalog bonusa nisu donela rezultat koji bi doprineo izlasku iz višemesečne krize koja je uzrokovana nepovoljnim materijalnim položajem zaposlenih, navodi se u jučerašnjem saopštenju sindikata Zastave oružja.

Ističe se, pritom, da zarade kragujevačkih oružara, uprkos navodima poslovodstva i Nadzornog odbora da poslovanje fabrike „ima uzlaznu liniju, i to sa rezultatima koji godinama unazad nisu ostvarivani“, ne obezbeđuju egzistencijalni minimum, uzimajući u obzir visinu potrošačke korpe od 67.000 dinara. Situaciju pogoršava, tvrde sindikalci, i činjenica da obećanje nadležnih u Ministarstvu odbrane i ministra Aleksandra Vulina da će radnici fabrika Odbrambene industrije Srbije od 1. marta ove godine da budu izuzeti iz uredbe Vlade Srbije o smanjenju zarada za deset odsto, nije ispunjeno. Naprotiv, radnici Zastave oružja i ostalih fabrika OIS i dalje primaju umanjene zarade, iako plate ne primaju iz budžeta, već ih zarađuju na tržištu, mahom inostranom, pošto se najveći deo u Srbiji proizvedenog naoružanja, municije i vojne opreme godinama već izvozi u više desetina zemalja širom sveta.

– Nezadovoljstvo radnika je uzrokovano i saznanjem da ni ostali zahtevi koje je Skupština sindikalne organizacije Zastava oružje uputila Vladi Srbije i Ministarstvu odbrane 15. januara 2018. godine nisu ozbiljnije ni razmatrani, što celu situaciju, kad su položaj vojne industrije i zaposlenih u njoj, čini još neizvesnijom, Štrajkački odbor će, otuda, nakon sagledavanja svih okolnosti, doneti odluke koje treba da doprinesu rešavanju situacije koja je uzrokovana problemima sa kojima se fabrika i zaposleni suočavaju u ovom trenutku, poručuju iz sindikata Zastave oružja.

Među zahtevima kragujevačkih oružara koje, kako tvrde Vlada i Ministarstvo odbrane nisu ni razmatrali, jeste onaj da se Zastava oružje, kao fabrika od strateškog značaja za bezbednost zemlje, izuzme iz najavljenog postupka privatizacije domaće vojne industrije, predviđene Nacrtom zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme koji bi, prema nezvaničnim informacijama, pred poslanicima u Skupštini Srbije trebalo da se nađe tokom narednog meseca, i kojim je, pored ostalog, predviđeno da inostrani investitori mogu da postanu vlasnici do 49 odsto kapitala fabrika namenske proizvodnje. Zastavini oružari se tome energično protive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari