Ministarstvo za rad: Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju maksimalno štiti radnike 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević (Ilustracija)

Prema propisima novog zakona, onemogućava se dosadašnja praksa agencijskog angažovanja van radnog odnosa, a osim toga, uvodi se i ograničenje broja agencijskih zaposlenih kod poslodavca korisnika, navedeno je u saopštenju.

Ukazano je da poslodavac korisnik ne može angažovati više od 10 odsto agencijskih zaposlenih u radnom odnosu na odredjeno vreme u odnosu na ukupan broj zaposlenih kod tog poslodavca korisnika.

Istovremeno, poslodavac korisnik koji ima manje od 50 zaposlenih, može da angažuje jednog ustupljenog zaposlenog više u odnosu na ograničenje od 10 odsto.

Jedna od novina, predvidjena Predlogom zakona o agencijskom zapošljavanju, jeste mogućnost da Agencija sa zaposlenim zaključi ugovor o radu na neodredjeno vreme ili ugovor o radu na određeno vreme koje je jednako vremenu ustupanja poslodavcu korisniku, u skladu sa Zakonom o agencijskom zapošljavanju i zakonom kojim se uređuje rad.

Kako je objašnjeno, ta ograničenja ne odnose se na zaposlene u agenciji na neodređeno vreme koji se upućuju kod poslodavaca korisnika jer uživaju sve privilegije i prava koje proizilaze iz radnog odnosa na neodređeno vreme.

Osim toga, zaposleni koji sa agencijom imaju zaključen ugovor o radu na neodređeno vreme, uživaju svu zaštitu i imaju pravo na naknadu zarade između dva ustupanja ili pravo na otpremninu u slučaju utvrdjivanja viška kada agencija ne može da im obezbedi posao kod drugog poslodavca korisnika.

Takođe, poslodavac korisnik može da angažuje agencijske zaposlene koji su u radnom odnosu na određeno vreme samo ako taj poslodavac ispunjava uslove propisane Zakonom o radu, kojim je uređen rad na određeno vreme.

Vreme angažovanja jednog lica, bilo preko agencije, bilo neposredno kod poslodavca korisnika, se računa u maksimalno ograničenje od 24 meseca za rad na određeno vreme kod istog poslodavca korisnika.

Po isteku tog perioda poslodavac korisnik može isto lice da zaposli samo na neodređeno vreme ili da ga angažuje preko agencije kod koje je taj zaposleni takođe u radnom odnosu na neodređeno vreme.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izdaje dozvolu za rad agenciji za zapošljavanje, vodi registar izdatih dozvola agencijama i objavljuje ga na svojoj internet stranici.

Trenutno 123 agencije imaju licencu ministarstva.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.