MK Grupa ulaže više od osam miliona evra u izgradnju elektrane na biomasu 1Ilustracija - Toplana na biomasu Foto: Pixabay/ADMC

MK Grupa najavila je danas da će sa svojom kompanijom članicom, MK Biogas, u septembru u Vrbasu početi izgradnju postrojenja za dobijanje električne energije iz biomase, a planirano je da elektrana bude puštena u rad u februaru 2020. godine.

Kako je navedeno, radovi su trenutno u projektnoj fazi, a procenjena vrednost investicije je 8,1 milion evra.

MK Grupa je na ovom projektu usvojila rešenja Wabio Technologie GMBH iz Nemačke, kompanije koja već četvrt veka kreira napredna i održiva rešenja kada je u pitanju biogas.

Procenjuje se da će proizvodnja struje na godišnjem nivou biti oko 20.000 megavat-sati, što zadovoljava godišnje potrebe električne energije za oko 5.000 domaćinstava, navedeno je u saopštenju.

„Kompanije, poput Sunoka, članice MK Grupe, koje imaju dosta otpadnih sirovina, otpad od farmi i klanične industrije, kao i nusproizvode od šećerne repe, mogu te sirovine iskoristiti za proizvodnju električne struje. Ovakvim inovativnim investicijama naša grupacija doprinosi zaštiti životne sredine ali i efikasnijem i održivom poslovanju našeg sisitema“, istakao direktor MK Biogasa Predrag Božić.

Biogas je jedini obnovljivi izvor energije koji je pogodan za proizvodnju struje, toplotne energije, gasa i tečnih goriva.

MK Grupa ulaže više od osam miliona evra u izgradnju elektrane na biomasu 2
Foto: Pixabay/Sspiehs3

Dobija se iz obnovljivih sirovina kao što su kukuruz, žitarice, trava, organskog otpada iz prehrambene industrije i đubriva.

Proizvodnjom ove sirovine, smanjuje se količina organskog otpada, kao i emisija CO2 u atmosferu, čime se značajno doprinosi smanjenju efekta staklene bašte i očuvanju životne sredine Srbije.

Podseća se da Srbija spada u države sa velikim potencijalom u biomasi, ali se kod nas taj potencijal slabo koristi, jer trenutno postoji samo 12 postrojenja za biogas, zbog čega MK Grupa svojim poslovanjem podržava cilj Srbije da do 2020. godine 27 odsto ukupne potrošnje energije potiče iz obnovljivih izvora.

Istaknuto je da je stratešku opredeljenost ka održivim izvorima energije MK Grupa  potvrdila prvenstveno partnerstvom sa italijanskom kompanijom „Fintel Energia Spa“.

Saradnja, koja je počela 2007. godine, predstavljala je pionirske korake u Srbiji u oblasti proizvodnje zelene energije pomoću vetroelektrana i solarnih panela, navedeno je u saopštenju.

Naglašeno je i da je pre nešto manje od pola decenije, MK Grupa sa italijanskim partnerom otvorila i prvi vetropark u Srbiji – Vetropark kula koji i danas snadbeva između 5.000 i 8.000 domaćinstava.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “MK Grupa ulaže više od osam miliona evra u izgradnju elektrane na biomasu”

  1. Najveća šteta se zapravo pravi spaljivanjem bio mase , jer je ona najkorisnija kada se koristi za đubrenje obradivih površina da bi se donekle neutralisali negativni uticaji prekomerne upotrebe veštačkih đubriva . Ja recimo sve otpatke od voća , grane od potkresivanja voća , trske od paprike , pradajza, graška , krompira, pokošene travei sl stavljam oko voća kao stelju koja em što đubri , em čuva vlagu kod viših temperatura i vetra i voćke odlično rađaju. A to što stručnjaci kažu da ne treba oko voća stavljati sumnjivi otpad jer u njemu možda ima virusa od bolesti voćki je čista zabluda jer ako je voćka dobro nađubrena, a nema boljeg đubreta od organskih otpadaka ( pogotovo grane , pri čemu prvih godina trune lišće a sledećih deblje grane tako da imamo višegodišnje đubrenje) jaka voćka je otporna na sve bolesti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.