MMF očekuje u Srbiji rast od 3,5 odsto 1

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džejms Ruf rekao je u razgovoru sa premijerkom Srbije Anom Brnabić da je za ovu godinu zadržana projekcija rasta BDP Srbije od 3,5 odsto i da se nada da regionalna i globalna ekonomska situacija, a pre svega usporavanje nekih od vodećih evropskih ekonomija, neće uticati na taj rezultat.

Brnabić i Ruf konstatovali su da je Srbija u 2018. godini zabeležila odlične makroekonomske rezultate i da će dalja realizacija aranžmana sa MMFm tome dodatno doprineti.

U protekloj godini ostvaren je rast BDP od 4,4 odsto, zabeležen je suficit od 32,2 milijarde dinara, a javni dug trenutno iznosi oko 50 odsto BDP. Brnabić je naglasila da Srbija ulaže napore u jačanje IT i sektora usluga, kao i u istraživanje, razvoj i inovacije, što uz dalje suzbijanje sive ekonomije u velikoj meri može da doprinese rastu ekonomije Srbije.

Na sastanku je bilo reči i o konkretnim planovima za 2019. i 2020. godinu i nastavku sprovođenja strukturnih reformi. Novi aranžman Instrument za koordinaciju politika trajaće do januara 2021. godine i ne podrazumeva finansijsku podršku, već je isključivo savetodavnog karaktera, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari