Mokra Gora, Gostilje i Tršić u izboru za najlepše selo u svetu 1Mokra Gora: Šarganska osmica Foto: TO Regija Zapadna Srbija

Mokra Gora, Gostilje i Tršić su kandidovani iz Srbije za izbor najlepšeg sela po konkursu koji je raspisala Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO).

Cilj tog konursa je da se identifikuju najbolji primeri inovativnog razvoja i pristupa turizmu u ruralnim oblastima, a na nakon predloga turističkih organizacija Užica, Zlatibora i Loznice, nacionalna komisija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija odlučila je da Srbiju, na tom konkursu, predstavljaju Mokra Gora kod Užica, Gostilje na Zlatiboru i Tršić kod Loznice.

„Izuzetno zadovoljstvo i čast predstavlja činjenica da su od tri sela koja će predstavljati našu zemlju na konkursu za izbor najlepšeg sela dva( Mokra Gora i Gostilje) iz turističke regije Zapadna Srbija. To je pravi izbor i još jedna potvrda da naš kraj poseduje izuzetne prirodne resurse i prelepa sela koja su primamljiva domaćim i stranim turistima“, naveo je Miroslav Rađen, direktor Turističke organizacije regije Zapadna Srbija.

On je dodao da je Mokra Gora, selo kod Užica, „sa Šarganskom osmicom, najatraktivnijom i najposećenijom turističko muzejskom železnicom u Evropi, jedinstvenim graditeljskim remek delom među prugama uskog koloseka, i Drvengradom na brdu Mećavnik, koji predstavlja ostvarenje čarobne vizije proslavljenog režisera Emira Kusturice, jedinstveno selo u u svetu“.

„Okružena obroncima tri planine, ispresecana rečnim dolinama koje mestimično prelaze u klisure, bogata planinskim potocima i izvorima, prostranim šumama i cvetnim livadama, Mokra Gora je jedan od najimpresivnijih ambijenata u Evropi“, istakao je Rađen.

Posebnu retkost tug kraja čine mnogobrojni izvori bistre planinske vode, koja je stekla priznanja i zbog svojih lekovitih svojstava. Takvi izvori u rečnom koritu Kamišine, na desnoj obali, istuče Rašen, imaju lekovita svojstva i svrstavaju izvor Bele vode u veoma retke, ne samo u Srbiji već i u svetu.

„Ispitivanja su pokazala da je to voda najvećeg alkaliteta u Srbiji te da lekovite mokrogorske vode spadaju u veoma retke u svetu visokoalkalne vode“, podseća Rađen.

Gostilje je tipično planinsko selo, koje se nalazi na oko 25 km udaljenosti od turističkog centra Zlatibora, i jedno je od turistički najrazvijenijih zlatiborskih sela, zahvaljujući očuvanim prirodnim i kulturnim vrednostima, ali i gostoljubivosti seoskih domaćina.

Najveće turističke atrakcije Gostilja su, podseća Rađen, 22 metra visok vodopad na reci Vrelo, rodna kuća Dimitrija Tucovića, koja je zaštićena kao nepokretno kulturno dobro, očuvana vodenica na reci Vrelo, ribnjaci pastrmke i prirodni ekosistemi vrhova Čigota i Borkovac koje se nalaze pod teritorijom Parka prirode Zlatibor.

Mokra Gora, Gostilje i Tršić u izboru za najlepše selo u svetu 2
Gostilje Foto: TO Regija Zapadna Srbija

„Selo se već dugi niz godina razvija kao turistička destinacija u svemu prateći principe održivog razvoja. U selu je formirano Turističko udruženje Gostilje, koje od 2009. godine brine o uređenju i održavanju lokaliteta, i u saradnji sa opštinom Čajetina i Turističkom organizacijom Zlatibor ulaže u nove turističke sadržaje“, objašnjava Miroslav rađen.

Gostiljski vodopad je, dodaje, jedan od najuređenijih lokaliteta u okolini Zlatibora, gde su uređene pešačke staze, prostor za piknik, dečije igralište. Nedaleko od vodopada izgrađen je bazen, fudbalski teren, a rodna kuća Dimitrija Tucovića potpuno je rekonstruisana.

U selu Gostilju, navodi, postoji i nekoliko seoskih turističkih domaćinstava, konačište i restoran Gostiljska vrela, a zahvaljujući velikom broju domaćinstava koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom turisti u Gostilju imaju priliku da uživaju u autentičnom seoskom ambijentu, domaćim proizvodima i gastronomskim đakonijama.

„Gostilje je turistima veoma pristupačno, jer do svih turističkih atrakcija vode dobri putevi i obeležena turistička signalizacija“, zaključio je Miroslav Rađen, direktor Turističke organizacije regije Zapadna Srbija.

Odluka u novembru

Svaka država – članica Svetske turističke organizacije imala je pravo da kandiduje tri sela, a prema saznanjima Danasa ta organizacije će u novembru ove godine odlučivati o najlepšim selima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari