Na jesen će biti pušten u saobraćaj istočni krak Koridora 10 1Foto: Z.Panić

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas u Beloj Palanci da se nada da će jesen biti vreme kada će potpuno pusti u saobraćaj istočni krak Koridora 10.

Ona je posle obilaska radova na deonici Bancarevo – Crvena Reka i razgovora sa izvođačima radova na ovoj deonici Koridora 10, rekla medijima da istočni krak Koridora 10 veoma važan za Srbiju jer je spaja sa susednom Bugarskom.

„To je najbrža ruta ka Turskoj i ka Bliskom istoku. Srbija je tranzitna zemlja i za nas je veoma važno da što pre završimo koridor. Od celog istočnog kraja samo jedan posto radova još uvek nije završen. Na ovoj deonici postoji nekoliko tačaka, kosina i klizišta na kojima se radi i to čekamo da se završi. Na tim tačkama postoje problemi. Koridori Srbije se maksimalno trude da sa nadzorom i izvođačem urade sve što je moguće. Tu smo da ubrzamo pojedine izvođače. Želimo da pokažemo građanima šta je urađeno. Mislili smo da je Grdelica najlepša, ali je i Bančarevo prelepo”, rekla je Mihalovićeva.

Direktor za izgradnju Koridora 10 Aleksandar Senić je podsetio da je istočni krak Koriodora 10 dužine 86, 9 kilometara i da je ukupna vrednnost tradova oko 485 miliona evra.

Na ovoj trasi imamo 87 mostova, pet petlji i pet tunela, od čega su svi izgradjeni a opremljena su četiri tunela. Tuneli Sopot, Sarlah, Progon i Pržojina Padina su u potpunost opremljeni i obavlja se kontrola bezbednosti saobraćaja. Tunel Bancarevo oprema se i dalje i biće završen u najkraćem mogućem roku”, rekao je Senić.

Ministarka Mihajlović u toku dana sastala se sa načelnicom Pirotskog okruga i čelnicima lokalnih samouprava iz ovog Okruga. Sastaće se i sa predstavnicima Slobodne zone Pirot. Potpredsednica Vlade sastaće se i sa rukovodstvom JP Putevi Srbije i direktorima železničkih preduzeća.

Predviđeni su sastanci i obilasci deonica istočnog kraka Koridora 10 sa reginalnom direktorkom Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravkom Negre, šefom Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stivenom Ndegvom i ministrom transporta, informacionih tehnologija i komunikacija Bugarske Rosenom Željazkovim.

Na pitanje novinara o izgradnji metroa u Beogradu, ministaka Mihajlović je rekla da je metro potreban Beogradu ali je suštinski potreban i u investicionom ciklusu.

Pričamo o jednoj od najvećih investicija u jugostočnom delu Evrope. Pričamo o dve linije od oko 4 milijarde evra. Potpisali smo pismo o namerama”, rekla je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je govprila i o elektrifikaciji pruge Niš- Dimitrovrad a vrednost radova je 263 miliona evra a radiće se obilazna pruga oko Niša. Prema njenim rečima, očekuje se da radovi traju tri godine.

Ministarska Mihalović sa saradnicima boraviće do subote na istočnom kraku Koridora 10 u Pirotskom okrugu i obići radove na ovoj deonici u Beloj Palanci, Pirotu i Dimitrovgradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari