Na Pančićevom vrhu ostaje "koliba" od 150 kvadrata 1Foto: BETAPHOTO/ MINISTARSTVO GRADJEVINARSTVA, SAOBRACAJA I INFRASTRUKTURE

Investitorka Snežana Mitković, koja je dve godine nakon izdatog rešenja o rušenju, više krivičnih prijava protiv nje i pomagača, državnih i lokalnih funkcionera, započela uklanjanje bespravnog objekta na Pančićevom vrhu, zaustavila je ove nedelje radove.

Od „ostatka“ restorana koji je umesto montažnog objekta od dozvoljenih 150 dostigao više od 1.000 kvadrata, na dva sprata u armiranom betonu, sada je ostalo samo prizemlje.

Međutim, započeto je oblaganje zidova drvetom, kako bi ličili na montažnu „kolibu“ što bi se, uz malo dobre volje, uklopilo u prethodno izdatu dozvolu.

Prema zakonu, nalog za rušenje odnosi se samo na „višak“ izgrađenog, pa bi ako se uklopi u dozvoljenih 150 kvadrata, objekat mogao da ostane na tom mestu.

Međutim, pitanje koje je sve tri godine, od kako je javnost počela da se bavi ovim slučajem, visilo u vazduhu je validnost dodeljene dozvole.

Naime, građevina se nalazi na „krovu Srbije“, strateški važnoj lokaciji za koju meštani, kada polažu venac na spomenik Josifu Pančiću, moraju da traže dozvolu od vojske.

Za izgradnju „kolibe“ Mitkovićeva nije tražila dozvolu, a Vojska na to do danas nije reagovala.

Protiv investitorke su, osim rešenja o rušenju bespravne zgrade koje je naložio republički građevinski inspektor, podnete i najmanje dve krivične prijave, obe su stigle iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Prva, zbog nelegalne gradnje, za koju je propisana zatvorska kazna od jedne do osam godina i druga, zbog falsifikovanja datuma predaje zahteva za legalizaciju tog objekta.

Prijavama je bio obuhvaćen i tadašnji predsednik opštine Brus, Milutin Jeličić Jutka kao i N. N. službenik koji su zahtev za legalizaciju antidatirali na 2014. godinu (jer svi objekti izgrađeni bez dozvole posle 2015. ne mogu da se ozakone) iako je i iz satelitskog snimka i ostale dokumentacije bilo jasno da je gradnja započela mnogo kasnije, 2017. godine.

Ministarstvo je reagovalo sredinom 2018, kada su mediji počeli da objavljuju fotografije već otvorenog restorana u dvospratnici na vrhu Kopaonika.

Za oba dela, godinu dana nakon podnošenja prijave, u maju 2019, Osnovno javno tužilaštvo u Brusu podiglo je optužnicu, a kako je tada rekao tužilac Milan Mihajlović, glavni problem bilo je to što je ona za taj organ bila nedostupna, da bi tek posle naloga da se privede uz policijsku pratnju, dala iskaz ali u tužilaštvu Smedereva, gde joj je prebivalište.

Krivična odgovornost zatražena je i za javno preduzeće Skijališta Srbije, koje je nelegalnom objektu dalo da se priključi na njihove instalacije za vodu i struju, bez mernih uređaja, a kako nam je rečeno u EPS-u, takav postupak tretira se kao krivično delo neovlašćene prodaje električne energije.

Ni pored toliko prijava, umešanih državnih službenika, bivših i sadašnjih, vlast još nije uspela da obezbedi poštovanje zakona i procedura u tom predmetu.

Upravo to je podstaklo uverenje u javnosti da iza anonimne Mitkovićeve stoji nečiji ozbiljniji kapital, nekoga ko uživa zaštitu institucija ili bar može da obezbedi njihovo ćutanje.

Spekulisalo se o nekoliko imena, ali ni tužilaštvo ni policija nisu bili zainteresovani da utvrde ko je pravi investitor.

I samo rušenje odlagano je u više navrata, uglavnom jer policija nije htela da obezbedi asistenciju inspekciji i radnicima, da bi na kraju Mitkovićeva obavestila Ministarstvo da će sama da sruši objekat, ali se sada ispostavilo da će zadržati deo za koji smatra da je dobila dozvolu.

U Ministarstvu građevinarstva, koje je u procesu formiranja službe za odnose sa javnošću, juče nismo dobili odgovor da li investitorka može da obezbedi upotrebnu dozvolu tako što će srušiti „prekobrojne“ kvadrate, svesti građevinu na meru od 150 kvadrata za koje je ranije dobila dozvolu i proglasiti zdanje od armiranog betona (kako stoji u nalazu Republičkog građevinsakog inspektora) za montažni objekat?

A Uprava ćuti

Uprava za sprečavanje pranja novca nije odgovorila na pitanje Danasa da li je utvrdila izvore iz kojih je investitorka Snežana Mitković bespravno izgradila objekat od oko 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu, u zoni zaštićene prirode. Nismo dobili ni odgovor da li su preduzete neke druge mere u tom predmetu, krivična prijava na primer, jer je Uprava svojevremeno utvrdila da na računima Mitkovićeve nama pokrića za tu investiciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari