Na pomolu referendum o niškom aerodromu 1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je doveo u sumnju izjavu ministarke infrastrukture Zorane Mihajlović, datu nekoliko sati ranije u Nišu, da poklanjanje niškog aerodroma državi „nema nikakve veze sa koncesijom za beogradski aerodrom“ i da se niški aerodrom „ni na koji način ne pominje“ u ugovoru o koncesiji.

Vučić je, govoreći o ovoj koncesiji, rekao da je niški aerodrom ograničen na milion putnika i da kada dostigne tu cifru država „ima obavezu da se konsultuje“ sa koncesionarom beogradskog aerodroma, francuskim Vansijem. On je, inače, početkom ove godine kazao da je „država ‘dozvolila’ da se niški aerodrom razvija iako otima putnike beogradskom“, istovremeno najavljujući mogućnost ograničenja broja putnika u Nišu.

Ministarka Mihajlović je obećala da država neće raskidati ugovore sa avio kompanijama koje sada lete iz Niša – a njih je četiri, među kojima su dve lou kost, te da se neće menjati cene karata, koje sada iznose i samo deset evra, niti će povećavati avio takse od tri evra. Ona je nešto kasnije tome pridodala još jedno obećanje – da će Er Srbija „verovatno do kraja godine leteti iz Niša“.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su, međutim, danas kritikovali nameru države da „na krajnje bahat način“ preuzme aerodrom „Konstatin Veliki“ i pozivali premijerku Anu Brnabić da odgovori da li je u planu osnivanje državnog preduzeća „Aerodromi Srbije“, koje bi objedinilo sve manje aerodrome u Srbiji. Ovaj sindikat ocenjuje da bi se formiranjem ovakvog preduzeća ugušila svaka dalja dalja perspektiva da se mali aerodromi razvijaju na osnovu jeftinih usluga i letova, zog čega će najveću štetu trpeti građani koji trenutno imaju priliku da iz Niša lete znatno jeftinije nego iz Beograda.

Niški odbor DS najavio je dana da će odbornička grupa te stranke dostaviti zahtev Skupštini grada da se u dnevni red sledeće sednice, zakazane za utorak 10. april, ne uvrste tačke koje se odnose na otuđenje niškog aerodroma. Ukoliko se to ipak dogodi, DS će „inicirati sastanak sa svim relevantim opozicionim političkim strankama, udruženjima, sindikatima, grupama građana, pojedincima i uključiti ih u pokretanje referenduma po pitanju niškog aerodroma“. Referendumom će se poništiti odluka Skupštine Grada Niša o otuđenju, ocenili su oni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari