Nabavka PCR testova: Od koka nosilja do milionskog posla s državom 1Foto: Sajt KC Niš

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) je u julu sa firmom Second Cycle sklopio sporazume u vrednosti od oko 58 miliona dinara (bez PDV) za nabavke testova na koronu i reagenasa.

Ova firma, koja se ranije bavila i prodajom sredstava za poboljšanje proizvodnje jaja, od marta ima novu vlasnicu – nekadašnju odbornicu SPS-a u Mionici Draganu Zeman.

Više o ovom poslu i kompaniji nismo mogli da saznamo ni od RFZO, ni od nekadašnjeg i sadašnjeg vlasnika. Na adresi na kojoj je firma bila registrovana tokom sklapanja sporazuma nisu se nalazili, a promenili su je tek nakon što su novinari CINS-a bili da je posete.

U julu je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) dobio od svog Sektora za prevenciju, logistiku i postupanje u vanrednim okolnostima zahteve za hitnom nabavkom.

Prvo je 10. jula traženo da se nabave PCR testovi i reagensi za PCR, a onda i 13. jula isto PCR testovi i potrošni materijal za uređaj za analizu.

Obe nabavke su sprovedene bez objavljivanja javnog poziva, a kriterijum za dodelu okvirnog sporazuma bila je najpovoljnija cena, navodi se u dokumentaciji objavljenoj na Portalu javnih nabavki.

Istog dana kada je dobio zahteve od svog sektora, RFZO je sklopio sporazume. Za reagense u prvoj i PCR testove u drugoj nabavci ponudu je dala jedna firma, Second Cycle d.o.o. iz Beograda, pa su tako za ovu robu sa njima sklopljeni sporazumi vredni ukupno oko 58 miliona dinara.

Međutim na adresi na kojoj je firma bila registrovana prilikom dodele sporazuma, Braće Jugovića 6, nje nije bilo.

Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je 6. avgusta otišla na tu adresu i na njoj zatekla starog vlasnika ove firme, Lazara Đurovića.

Đurović se decembra 2017. godine prijavio na konkurs za direktora Agencije za borbu protiv korupcije, ali na to mesto nije izabran. Kako navodi u svojoj biografiji, dve godine je radio u Vladinoj Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom, a bio je i član Vladinog Saveta za sprovođenje Akcionog plana za pravosuđe u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom (EU). U Savetu je, prema navodima iz biografije, bio konsultant za antikorupciju.

Kao konsultant za antikorupciju Ministarstva pravde se pojavljivao i ove godine na sastancima Radne grupe za poglavlje 23 (pravosuđe).

U firmi Second Cycle je bio vlasnik od osnivanja, 2018. godine, pa sve do proglašenja vanrednog stanja u Srbiji zbog korone, marta 2020. Tada je nova vlasnica i direktorka postala Dragana Zeman, nekadašnja odbornica Socijalističke partije Srbije (SPS) u Opštini Mionica.

Na pitanje da li se tu nalazi Second Cycle, Đurović je rekao da prima poštu za njih i da „ako piše da je ovde onda je ovde”. Nije znao ni da nam kaže kontakt telefon sadašnje vlasnice, a o razlozima zbog kojih je izašao iz vlasništva nije želeo da priča.

Sem što preuzima njihovu poštu Đurović je poricao bilo kakvu povezanost sa firmom, a iako je iz nje izašao pre svega pet meseci za CINS kaže da je vlasnik bio davno.

„Nije to bilo vlasnik, to je drugačije, nije ni važno. To što sam ja imao veze, to je bukvalno bila neka moja privatna stvar. Nemam uopšte razloga da vama bilo šta objašnjavam.“

Đurović je rekao i da za sebe, a i za njih može da garantuje da posluju „kako treba“ i uputio nas da se obratimo državi jer je ona „dužna da nam odgovori”:

„Ne možete da očekujete da vam privatna firma odgovara, ako vam država ne odgovara. Potpuno van pameti.“

Pet dana nakon što smo pričali sa Đurovićem, Second Cycle je podneo zahtev i promenio adresu u Agenciji za privredne registre. Ni u novim poslovnim prostorijama u okviru hotela Mona Plaza u Beogradu ih nije bilo, ali nam je na recepciji potvrđeno da su ih iznajmili.

Republički fond za zdravstveno osiguranje inače nije odgovorio na pitanja koja smo im poslali u vezi sa ovim nabavkama. O nabavci medicinske opreme neophodne tokom pandemije korone CINS je pisao i ranije.

Ceo tekst pročitajte na sajtu CINS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari