Najranjivije nezaposlene kategorije žene između 25 i 30 godina i mladi iz ruralnih područja 1Foto: Pixabay/Candid_Shots

Broj mladih koji su nezaposleni, nisu u sistemu obrazovanja i nisu ni na kakvoj obuci smanjen je sa 22 odsto 2017. na 19 odsto 2019. godine, rekla je danas Bojana Jevtović iz Divac fondacije, predstavljajući istraživanja na forumu „Nacionalni dijalog o kvalitetu podrške NEET mladima“.

Ona je na onlajn forumu rekla da je NEET kategorija obuhvata mlade koji su nezaposleni, nisu više u sistemu obrazovanja, niti su na nekoj vrsti obuke.

Govoreći da je stopa ljudi iz NEET kategorije pala za dva odsto, Jevtović je rekla da se ne zna uzrok tome i da stopa i dalje nije na zadovoljavajućem niskom nivou.

Ona je istakla da je polovina mladih iz NEET grupe ekonomski neaktivna, odnosno da je prestala da traži posao, što pokazuje da su izgubili samopouzdanje i veru u sebe.

Kao posebno ranjive u NEET kategoriji izdvajaju se žene, jer je oko 30 odsto žena u rasponu od 25 do 30 godina u toj kategoriji, dok je to slučaj sa oko 20 odsto muškaraca, a kao druga ranjiva kategorija navedeni su mladi iz ruralnih područja.

Jevtović je ukazala da se za mere zapošljavanja u Srbiji izdvaja 0,08 odsto bruto društvenog proizvoda, što je 10 puta manje nego u Evropskoj uniji.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.