Najveći deo dobiti ulaže se u modernizaciju proizvodnje 1Foto: Nenad Kovačević

Fabrika „Impol Seval – Valjaonica aluminijuma u Sevojnu“, obeležila je Dan preduzeća, 43 godine od osnivanja i 16 godina od uspešne privatizacije, kada je kompanija „Impol“ iz Slovenske Bistrice postala njen većinski vlasnik. Jedno od najuspešnijih domaćih preduzeća i najvećih izvoznika, stalno pospešuje proizvodnju i najveći deo dobiti izdvaja za modernizaciju.

Od privatizacije, u fabriku je investirano 96 miliona evra, što je omogućilo povećanje obima proizvodnje, poboljšanje kvaliteta i konkurentnosti, a na tržišta Nemačke, Rusije, Italije, Amerike i druga izvozi oko 96 odsto proizvodnje, što je čini i jednim od najstabilnijih srpskih izvoznika.

„Naša fabrika, kao članica grupe „Impol“, ima svoje mesto i perspektivu na svetskom tržištu“, kazao je Ninko Tešić, generalni direktor „Impol Sevala“, poručivši da će se nastaviti investicioni ciklus u skladu sa strategijom razvoja te fabrike. On je objasnio da je u ovoj godini završena jedna peć u vrednosti od 5,3 miliona evra, u modernizaciju valjačkog stana biće uloženo oko 20 miliona evra, tako da će prva faza biti završena u januaru naredne godine, nakon čega će uslediti i druga faza. U probni rad je puštena i nova linija za premotavanje i embasiranje traka, u čiju konstrukciju je uloženo sopstveno znanje, a završeno je i još nekoliko značajnih projekata.

„Planiramo nastavak investicija i to u modernizaciju valjačkog stana za hladno valjanje, proširenje kapaciteta livnice do 2024. godine sa sadašnjih 50.000 tona na 80.000 do 90.000 tona, u zavisnosti od potražnje na tržištu, a time ćemo poboljšati i kvalitet naših proizvoda“, naveo je Tešić.

Istakavši da je 2017. bila uspešna i da je u toj godini proizvedeno 62.615 tona, on je naveo da je ostvarena dobit iznosila 6.318.000 evra i da je od toga na ime dividende isplaćeno samo 325.000 evra, te da je ostatak uložen u novi investicioni ciklus.

I poslovanje za prvih devet meseci ove godine, takođe je uspešno jer je, kako je istakao, obim proizvodnje bio 46.483 tone, što je za tri odsto više nego u istom periodu lane, a vrednost izvoza premašila je 75.300.000 evra i veća je od planiranog iznosa.

– Prosečna neto zarada, bez plata menadžmenta , iznosi 75.151 dinara. Doneli smo odluke o novom povećanju cene rada od pet odsto i da se svim zaposlenima isplate jubilarne nagrade od po 19.000 dinara. Sadašnji nivo dobiti ukazuje na to da ćemo na kraju godine moći da isplatimo i poslovnu stimulaciju, u vidu trinaeste plate“, naveo je generalni direktor „Impol Sevala“.

U fabrici radi 653 radnika, od kojih je ove godine zaposleno osam, a 18 budućih radnika je na stručnom osposobljavanju u fabričkim pogonima. U okviru programa dualnog obrazovanja, uspostavljena je saradnja sa Tehničkom školom u Užicu i, od prošle godine, fabrika stipendira nekoliko učenika, a stipendiraće još nekoliko njih iz nove generacije.

„Imali smo uspešnu privatizaciju, jer je vlasnik iz naše branše. Našu fabriku nije kupio trgovac, već kompanija „Impol“ koja ima tržište i ljude koji poznaju tehnologiju i to nam je omogućilo ubrzani razvoj“, rekao je Tešić.

Govoreći o zaštiti živote sredine, on je istakao da „svaka nova investicija predstavlja i ulaganje u tu oblast“, a da fabrika kupuje opremu od renomiranih proizvođača, koji ispunjavaju najviše evropske ekološke standarde.

– Prema našim propisima, mi ne zagađujemo vazduh, ali želimo da primenimo strože evropske kriterijume i planirali smo izgradnju postrojenja za prečišćavanje dimnih gasova i prikupljanje uljanih para, što će nam omogućiti da dobijemo integrisanu ekološku dozvolu“, objasnio je Ninko Tešić, generalni direktor „Impol Sevala“ i istakao da ta fabrika na vreme servisira sve obaveze prema državi, dobavljačima i zaposlenima.

I predstavnici grupacije „Impol“ iz Slovenske Bistrice izrazili su zadovoljstvo poslovanjem sevojničke valjaonice i najavili njen dalji razvoj.

„Fabrika u Sevojnu je ravnopravni član „Impola“, jer u svim našim pogonima primenjujemo istu strategiju i poslovnu politiku, koristimo istu tehnologiju i druge standardne procedure“, rekao je Andrej Kolmanič, glavni izvršni direktor kompanije „Impol“ i predsednik Nadzornog odbora sevojničke valjaonice.

Grupacija „Impol“ će ove godine, kako je rekao, proizvesti oko 250.000 tona, od čega će izvesti više od 95 odsto, a udeo „Impol Sevala u toj proizvodnji je oko 20 odsto, a potom istakao da ta slovenačka kompanija, pored ostalog, snabdeva i automobilsku industriju.

– Mi smo poznati i priznati u automobilskoj industriji. Naši kupci su Dajlmer, Mercedes i ostali veliki proizvođači automobila i motocikala u Evropi. Nastavićemo da razvijemo taj deo programa, ali i asortiman za avio industriju, za šta su nam potrebni i investicije i vreme“, najavio je Kolmanič.

Vladimir Leskovar, zamenik predsednika uprave „Impola“, istakao je da je politika te kompanije da se najveći deo dobiti reinvestira, a ne da se deli kroz dividende, te da se to uspešno primenjuje i u Sevojnu.

„Kada smo kupili Valjonicu aluminijuma u Sevojnu, pre 16 godina, njen dug bio je 11 miliona evra, a sada je to jedna od najuspešnijih fabrika u Srbiji“, poručio je Leskovar.

Janko Žerjav, član uprave kompanije „Impol“, saopštio je da je ta kompanija peti najveći slovenački izvoznik sa godišnjom realizacijom od blizu 700 miliona evra, te da je treću godinu zaredom proglašavana za najbolju u tom slovenačkom regionu.

Zadovoljni radnici

Bojan Tomanović (28) iz Užica, koji kao tehničar u završnoj kontroli radi četiri godine, kaže da je veoma zadovoljan uslovima rada i poslovanjem fabrike.

– Veoma sam zadovoljan svojim poslom, okolinom i ljudima sa kojima radim, a „Seval“ je jedno od vodećih preduzeća u Srbiji“, kazao je Tomanović. NJegov mlađi kolega – Požežanin Željko Milić (25), koji u fabrici radi šest i po godina i obavlja posao rukovaoca u proizvodnji, takođe navodi da je zadovoljan primanjima, uslovima rada i odnosom poslovodstva.

– U fabrici se vodi računa o svemu, prvenstveno o zaštiti na radu. Moj posao nije težak, jer je najveći deo proizvodnje automatizovan, tako da je sada, po pričama starijih kolega, mnogo lakše raditi nego ranije – kazao je Željko Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari