Najviše turista u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 1Foto: Turistička organizacija Golubac

U junu ove godine broj turista u Srbiji bio je za 48,4 odsto veći nego u junu prošle godine, dok je broj noćenja zabeležio nešto skromniji rast, 39,3 procenta, objavio je Republički zavod za statistiku.

Kada je reč o domaćim turistima, u junu ove u odnosu na isti mesec prošle godine rast iznosi 12,5 odsto, ali je broj noćenja veći za čak 270 procenata.

Najviše gostiju u šestom mesecu primili su u Šumadiji i zapadnoj Srbiji, 100.208 a od toga 15.270 stranaca. Sledi region Beograda gde su tokom juna boravila 56.142 gosta, među kojima i 42.947 stranih. Po broju noćenja prednjači region Šumadije i zapadne Srbije, 330.017 od čega 47.549 stranih.

Turisti su najradije odlazili u banjska mesta, čak 75.160 gostiju od čega je oko dseset odsto bilo stranih. Najpopularnije banjske destinacije ove godine bile su Vrnjačka banja, Sokobanja, Vrdnik i Koviljača.

I planisnka mesta su dobro prošla a apsolutni rekorder bio je Zlatibor koji je zabeležio četiri puta više gostiju i noćenja od sledećeg na tabeli, Kopaonika.

Najviše stranih gostiju došlo je iz BiH, 12.922 a slede turisti iz Rusije (6.143), Crne Gore i Severne Makedinije (po više od 5.000) kao i Nemačke (4.816).

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Najviše turista u Šumadiji i zapadnoj Srbiji”

  1. U zapadnoj Srbiji će biti još više turista, kada rio tinto počne tamo da rovari.

  2. Za kontinentalnu državu koja nema more, Srbija ima solidan turizam. JOš da malo srede banje, planine su manje više OK, tu je Beograd, a nije spomenut Novi Sad. sestra mi radi u dvorištu i kaže da su prepuni. Nije samo EXIT, Novi Sad isto tako može da bude dobra destinacija.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.