Nakon odluke Prištine o carinama, Vučić sa ambasadorima EU, Rusije i Kine 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će se, povodom odluke vlasti u Prištini da uvedu carinu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine sastati sa ambasadorima Kine, Rusije, EU i članica Kvinte, rečeno je Radiju Slobodna Evropa u pres službi Kabineta predsednika.

„Potez Kosova doveo je do toga da Sporazum o slobodnoj trgovini Zapadnog Balkana više ne postoji“, prva je rekacija Rasima Ljajića, ministra trgovine i potpredsednika Vlade Srbije koju je dao Radiju Slobodna Evropa (RSE) na odluku vlasti u Prištini da uvedu carinu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Tu odluku, kako je saopšteno, vlasti u Prištini donele su u cilju jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti, dan pošto Kosovo nij primljeno u članstvo Međunarodne policijske organizacije Interpola.

„Ovo je par ekselans politička, a ne ekonomska ili trgovinska mera ili odluka. Ovakva mera predstavlja potpunu obustavu trgovine između centralne Srbije i Kosova. Jerb će naši prizvođači biti potpuno nekonkuretni u odnosu na druge proizvođače iz regiona.. I sa druge strane, ovo svakako ima veze sa vrlo blagim reakcijama međunarodne zajednice na dosadašanje vancarinske barijere koje je Kosovo uvodilo. Pre svega uvođenje dodatne takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine“, rekao je Ljajić.

Ministar Rasim Ljajić rekao je za RSE da će se država Srbija povodom uvođenja taksi od 100 odsto obratiti institucijama u Briselu.

„Koje zaista imaju obavezu da na obve drastične mere reaguju. Mi smo i do sada imali situaciju da su se čule sporadične readkcije i osude iz Brisela i Vašingtona i drugih institucija, ali nije bilo praktičnih koraka da se ove dosadašnje mere povuku. Ako se sada ne reaguje na ovu potpunu blokadu trgovine, jer drugačije ovo ne možemo nazvati, onda ne znam šta treba da se dogodi pa da neko bude sankcionisan zbog ovakvih stvari koje se dešavaju“, rekao je Ljajić za Radio Slobodna Evropa.

Podsetimo da su Rasim Ljajić i ministar trgovine BiH Mirko Šarović u ponedeljak (19. novembra) odlučili ne učestvuju na ministarskoj konferenciji Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) početkom decembra u Prištini – zbog odluke prištinskih vlasti da uvedu taksu od 10 odsto na robu iz BiH i Srbije. Šarović i Ljajić su uputili zajedničko pismo nekolicini evropskih zvaničnika poput Federike Mogerini, visoke predstavnice EU, Sesiliji Malstrom komesarki EU za trgovinu, nemačkom ministru ekonomskih odnosa Peteru Altmajeru i trgovinskom savetniku u kabinetu predsednika SAD Robertu Lajtnigeru, u kome su tražili da se od Prištine traži da povuče odluku o taksi.

Ranije danas zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj napisao je na Tviteru da se ovakvom odlukom štite vitalni interesi Kosova.

„Srbija nastavlja agresivnu kampanju protiv Kosova na međunarodnom planu. Ona takođe minira i proces normalizacije. Kako bi zaštitila naš interes, Vlada Kosova je odlucila da poveća carinu na 100 odsto,“ napisao je Hodžaj.

Čadež: Odluka Prištine štetna i po kosovku privredu

Odluka Kosova se kosi sa zdravim razumom i pokazuje nerazumevanje kako privrede tako i interesa kosovskih kompanija, kaže za Radio Slobodna Evropa Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, komentarišući odluku Vlade Kosova da uvede carinu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„To će naneti veliku štetu kosovskoj privredi. Morate da razumete da najveći deo sirovina za njihovu prerađivačku industriju dolazi iz Srbije. To je politička iracionalna odluka, ali izgleda da živimo u takvom vremenu da neko takve odluke može da donese i da samim tim ugrozi i svoje kompanije i regionalnu saradnju i sve ono što bi trebalo da bude normalizacija poslovanja i stabilnosti poslovanja u celom regionu Zapadnog Balkana“, rekao je Čadež.

Na pitanje kakve će biti posledice po Srbiju, Čadež kaže da će se uticaj na plasman robe na kosovsko tržište osetiti, ali dodaje da treba sačekati reakciju kompanija.

„Sa druge strane, videćemo koliko će ta odluka moći da traje. Videli smo kada je donesena odluka o uvođenju carina za 10 posto da su cene određenih namirnica na Kosovu skočile za 10 posto. Hajde da sačekamo i vidimo da li će se političari vratiti u racionalnu ravan“, kaže Čadež.

Kosovo je član Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA), koji je uz Srbiju i Bosnu i Hercegovinu potpisalo još sedam zemalja (Albanija, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunija).

Odlukom o povećanju carina Kosovo je prekršilo odredbe CEFTA sporazuma, kaže Marko Čadež.

„Taj sporazum je prekršen već odlukom o povećanju carina na 10 posto. Očigledno je da Kosovo želi da izađe iz CEFTA sporazuma, ja drugo objašnjenje nemam“, ocenjuje Čadež.

Vlada Kosova je prethodno uvela carinu od 10 posto na proizvode iz Srbije i BiH u cilju zaštite domaćeg tršišta ali i zbog, kako je navela, destruktivnog ponašanja Srbije prema Kosovu. Ovakva odluka Vlade Kosova naišla je na velike kritike EU i ostalih međunarodnih predstavnistva, uz obrazloženje da Kosovo time krši pravila CEFTA-e.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari