NALED: Država treba da omogući automatski upis prava svojine u katastar za sva lica 1Foto: NALED

Država treba da omogući automatski upis prava svojine u katastar za sva lica koja imaju pravo korišćenja na zemljištu, uključujući i ona lica koja su obveznici plaćanja naknade za konverziju, jer jedino tako se može dosledno sprovesti načelo jedinstva nepokretnosti, ocenjeno je na 4. sednici NALED Saveza za imovinu i investicije.

Konverzija zemljišta treba da se omogući bez plaćanja naknade ili uz propisivanje jednokratne takse koja neće biti destimulativna za ulazak u postupak, navodi se u saopštenju posle sednice.

U diskusiji je ukazano da bi u veoma kratkom roku moglo da se upiše u katastar celokupno zemljište koje se trenutno nalazi u statusu korišćenja i da nesprovođenje zakona koji reguliše konverziju uz naknadu koči rad Republičkog geodetskog zavoda jer svaki upis koji podrazumeva „vraćanje u prošlost“ radi utvrđivanja imovinskih odnosa usporava rešavanje postupaka i gomila predmete u toj instituciji.

Privrednici okupljeni u Savezu ocenili su da konverzija blokira ulaganja i da je država zbog toga izgubila i više nego kompanije. S druge strane, privreda je pored nerealizovanih investicija i novih radnih mesta, na gubitku i zbog činjenice da nešto što su već kupili i platili u trenutku kada konverzija nije ni bila moguća, sada moraju ponovo da plate, a u postojeću imovinu ne mogu da ulažu jer im je zabranjena gradnja i teže mogu da je prodaju zbog nerešene konverzije čime to zemljište gubi na vrednosti.

Na sednici je istaknuto da će aktivnosti Saveza u naredne dve godine biti fokusirane na tri oblasti – dalje unapređenje postupaka upisa u katastar nepokretnosti, razvoj digitalnog sistema prostornog planiranja (eProstor) i unapređenje regulatornog okvira za upravljanje imovinom.

Članice Saveza novoj Vladi već su uputile niz inicijativa među kojima su i predlozi za unapređenje bezbednosti radnika na gradilištima, implementacija elektronskih menica i izgradnje infrastrukture u domenu obnovljivih izvora energije.

Na skupu je istaknuto i da od sledeće godine na snagu stupaju važne novine u postupcima pred Republičkim geodetskim zavodom – zahtevi za upis u katastar više neće moći da se podnose u papiru dok će svim zainteresovanim strankama biti omogućeno da rešenja katastra primaju u eSanduče koje mogu da otvore na portalu eUprave. Od 2021. godine građani će sa katastrom moći da komuniciraju isključivo preko tzv. profesionalnih korisnika -agenata za nekretnine, advokata, geodetskih organizacija i drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari