NBS: Bruto devizne rezerve 14 milijardi evra, neto 11,6 milijardi evra 1Foto: Stanislav Milojkovic

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju aprila iznosile 14 milijardi evra, a neto devizne rezerve 11,6 milijardi evra, saopštila je danas NBS.

Bruto deviznim rezervama se, kako se navodi, obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 136 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju aprila iznosile su 11,6 milijardi evra.

„Na kraju aprila bruto devizne rezerve su bile niže za 278,1 milion evra u odnosu na kraj prethodnog meseca, što je rezultat odliva po osnovu plaćanja obaveza države, ukupno neto 210,6 miliona evra“, navela je NBS.

Dodaje se da je na smanjenje deviznih rezervi u aprilu dodatno uticao negativan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 123,5 miliona evra.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom aprila, ostvareni po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama, devizne obavezne rezerve usled uobičajene aktivnosti banaka i drugim osnovima, ukupno 115,7 miliona evra, bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu po osnovu svop transakcija 28 miliona evra i odlive po drugim osnovama, ukupno neto 31,7 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 618,9 miliona evra i bio je za 150,9 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

U prva četiri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2.144,7 miliona evra.

„U aprilu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena“, navodi se u saopštenju.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu kupila i prodala isti iznos deviza, po 45 miliona evra.

Posmatrano od početka godine, NBS je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto prodala 50 miliona evra.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.