NBS: Bruto devizne rezerve 14 milijardi evra, neto 11,6 milijardi evra 1Foto: Stanislav Milojkovic

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju aprila iznosile 14 milijardi evra, a neto devizne rezerve 11,6 milijardi evra, saopštila je danas NBS.

Bruto deviznim rezervama se, kako se navodi, obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 136 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju aprila iznosile su 11,6 milijardi evra.

„Na kraju aprila bruto devizne rezerve su bile niže za 278,1 milion evra u odnosu na kraj prethodnog meseca, što je rezultat odliva po osnovu plaćanja obaveza države, ukupno neto 210,6 miliona evra“, navela je NBS.

Dodaje se da je na smanjenje deviznih rezervi u aprilu dodatno uticao negativan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 123,5 miliona evra.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom aprila, ostvareni po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama, devizne obavezne rezerve usled uobičajene aktivnosti banaka i drugim osnovima, ukupno 115,7 miliona evra, bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu po osnovu svop transakcija 28 miliona evra i odlive po drugim osnovama, ukupno neto 31,7 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 618,9 miliona evra i bio je za 150,9 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

U prva četiri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2.144,7 miliona evra.

„U aprilu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena“, navodi se u saopštenju.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu kupila i prodala isti iznos deviza, po 45 miliona evra.

Posmatrano od početka godine, NBS je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto prodala 50 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari