NBS: Devizne rezerve u aprilu za 194.4 miliona više nego na kraju marta 1Foto: B.C.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju aprila iznosile 10.42 milijarde evra, što je za 194.4 miliona više nego na kraju marta.

Time se obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 189 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, navodi NBS.

Neto devizne rezerve na kraju aprila iznosile su 8.62 milijarde evra, što je za 165 miliona više nego na kraju marta.

Kako se navodi u saopštenju, značajna je činjenica da je povećanje deviznih rezervi ostvareno u ambijentu prevremenog razduženja države prema poveriocima Londonskog kluba u iznosu od 130.9 miliona evra i neto razduženja po osnovu deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 24.4 miliona evra.

Najveći doprinos povećanju deviznih rezervi potiče od priliva po osnovu intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu, odnosno od kupovine 215 miliona evra.

Pored toga, u pravcu povećanja delovali su i neto prilivi po osnovu deviznih kredita, donacija, upravljanja deviznim rezervama i ostalim osnovima, a zabeležen je i pozitivan neto uticaj tržišnih faktora, pre svega, promene međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 472.3 miliona evra i bio je za 370,5 miliona manji nego u prethodnom mesecu.

U prva četiri meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2.74 milijarde evra.

U aprilu je zabeležena nominalna aprecijacija dinara prema evru od 0.2 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 205 miliona evra kako bi ublažila prekomerne kratkoročne oscilacije kursa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari