zlatne polugefoto EPA

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju februara ostale su na nivou od 25 milijardi evra, uz neznatno smanjenje od 5,5 miliona evra, saopštila je NBS.

Ovaj iznos deviznih rezervi pokriva 178,6 odsto novčane mase M1 od i 6,7 meseci uvoza robe i usluga.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za obavezne rezerve banaka, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu) iznosile su 20,8 milijardi evra. U odnosu na kraj januara, neto rezerve su povećane za 125,9 miliona evra.

Najveći priliv u devizne rezerve u februaru ostvaren je po osnovu intervencija Narodne banke Srbije neto kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu (priliv po osnovu saldiranja intervencija iznosio je 435 miliona evra). Ostvareni su i prilivi po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima u ukupnom iznosu od 87,9 miliona evra.

„Na smanjenje bruto deviznih rezervi u februaru prevashodno je uticalo neto razduženje države na ime deviznih kredita i hartija od vrednosti, kao i drugih deviznih obaveza u ukupnom iznosu od 399 miliona evra, dok su odlivi po drugim osnovima iznosili ukupno 77,5 miliona evra.
Iako su ukupni prilivi bili veći od odliva, smanjenje bruto deviznih rezervi je posledica tržišnih faktora čiji neto efekat je bio negativan i iznosio je 51,9 miliona evra, a u najvećoj meri rezultat je smanjenja cene zlata za oko 0,3 odsto i slabljenja dolara u odnosu na evro za oko 0,1 odsto na međunarodnom tržištu“, kažu u NBS.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 573,9 miliona evra i bio je za 80,5 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1,23 milijarde evra.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u februaru u neto iznosu kupila 345 miliona evra. Od početka 2024. godine, Narodna banka Srbije je neto kupila 300 miliona evra, „radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari