NBS: Kamatna stopa od tri odsto 1Foto: B. Cvejić

 Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3,0 odsto, konstatovan je privredni rast, ali je naglašena i opreznost vođenja monetarne politike usled povećanja cene nafte, navedeno je u sopštenju NBS.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike.

Na sednici je konstatovano da je u ovoj godini došlo do ubrzanja kreditne aktivnosti i privrednog rasta. Ocenjeno je da je privredni rast u najvećoj meri vođen investicijama, koje će u narednom periodu podržavati rast izvozno orijentisanih oblasti privrede.

Neizvesnost na međunarodnom robnom tržištu i dalje nalaže opreznost u vođenju monetarne politike, pre svega po osnovu kretanja cene nafte, koja je od sredine prošle godine znatnije povećana.

Ipak, prema ocenama relevantnih međunarodnih institucija, ne očekuje se dalji rast cene nafte na svetskom tržištu, već njena stabilizacija do kraja godine, a zatim i pad tokom 2019.

Inflacija u zoni evra, povećana je u maju na 1,9 odsto. Međutim taj rast je privremen i posledica je viših cena energenata, dok se njen trajniji povratak na cilj očekuje u narednim godinama, navodi se u saopštenju NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari