NBS: Obveznice Telekoma otkupljene od banaka po potpuno tržišnim uslovima 1Narodna banka Srbije Foto: Bojan Cvejić

U odgovoru agenciji Beta povodom pisanja „Danasa“ da je NBS od banaka otkupila polovinu emisije Telekomovih obveznica u vrednosti 100 miliona evra, centralna banka je navela da nije ni približno otkupila maksimalan „dozvoljeni“ iznos (koji je ograničen sa dva kriterijuma – 70 odsto ukupne emisije ili 11 milijardi dinara izloženosti prema jednom emitentu), „što ukazuje da je postojala dovoljno velika tražnja banaka kao investitora za ovom obveznicom“.

„Ukupan iznos otkupljenih hartija od vrednosti bliži je trećini nego polovini emisije i one su otkupljene po potpuno tržišnim uslovima, odnosno po stopi koja je gotovo identična kuponskoj kamatnoj stopi, tj. stopi po kojoj su te hartije emitovane“, istakla je NBS.

Skupština akcionara Telekoma donela je odluku o emisiji dinarskih korporativnih obveznica sa rokom dospeća od pet godina, u iznosu od 23,5 milijardi dinara (oko 200 miliona evra) po tržišnoj kamatnoj stopi od 3,97 odsto.

O emisiji tih obveznica NBS je 25. septembra saopštenjem na svojoj veb-stranici obavestila javnost, ukazujući danas da je Telekom „veoma efikasno“ iskoristio to što je centralna banka, „održanjem monetarne i finansijske stabilnosti, čak i tokom nezapamćene globalne ekonomske krize, doprinela povoljnim uslovima za emisiju korporativnih obveznica“.

„Kompanija Telekom Srbija među prvima je prepoznala značaj i prednosti finansiranja putem korporativnih obveznica, koje omogućava fleksibilnost periodičnih novčanih tokova tokom perioda do dospeća obveznice i iskoristila povoljan trenutak i stabilan ambijent za postizanje nekoliko dodatnih ciljeva – mogućnost upotrebe prikupljenih sredstava radi finansiranja poslovnih potreba kompanije, ali i radi refinansiranja dela postojećih kreditnih obaveza“, navela je NBS u odgovoru agenciji Beta.

Istaknuto je da su obveznice Telekoma emitovane u dinarima, što znači da se radi podrške tom monetarnom instrumentu ne koriste devizne rezerve NBS.

NBS je objasnila da ne inicira transakciju kupovine niti prodaje korporativnih obveznica, već posle njihove emisije, ukoliko banke, koje su investirale na primarnom tržištu u te obveznice, žele da iskoriste jedan njihov deo za monetarne operacije sa NBS (kupoprodajne transakcije, upotreba kao sredstva finansijskog obezbeđenja u repo transakcijama i/ili za povlačenje kratkoročnog ili prekonoćnog kredita), NBS odlučuje o ponudi banaka.

Na primarnoj aukciji je obveznice Telekoma kupilo pet banka, navela je NBS i dodala da su je pojedine banke već obavestile da zbog svojih potreba, ali i potreba i naloga njihovih klijenata, imaju želju i nameru da od nje otkupe deo obveznica Telekoma koje su trenutno u portfelju NBS.

„To samo potvrđuje koliko je interesovanje za ovim obveznicama i poverenje u poslovanje kompanije. U skladu sa svojim programom i regulativom, kada se banke budu zvanično obratile sa svojim zahtevima, NBS će ih razmotriti sa dužnom pažnjom i odgovoriti na njih“, navodi se u odgovoru NBS agenciji Beta.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.