Nedimović: Hrane imamo za ceo region 1Foto: www.mpzzs.gov.rs

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je snabdevenost brašnom stabilizovana posle početnog skoka potražnje za oko 400 odsto i da su samo veći domaći proizvođači dovoljni da zadovolje potrebe na tržištu.

Nedimović je gostujući na TV Pink rekao da ima dovoljno i pšenice, i to ne samo za domaće potrebe, već i da se pomaže i Republika Srpska.

„Sada se pokazuje koji je naš najvažniji resurs – hrana, imamo za ceo region. Imali smo malu anomaliju u sektoru mlekarstva zato što je ‘gomila’ malih mlekara proizvodila sireve i kajmak za restorane i hotele, a kako je pala tražnja te male mlekare su počele da snižavaju cene (otkupa) kod proizvodjača mleka. Odmah smo intervenisali sa pet velikih otkupljivača mleka“, kazao je Nedimović.

Povodom odluke o zatvaranju pijaca Nedimović je apelovao na sve poljoprivredne proizvođaače a naročito na povrtare da „razumeju trenutak u kome se nalaze“ a da će za njih, kako je dodao, kasnije imati razumevanja država različitim ekonomskim merama.

„Od danas su zatvorene pijace i na otvorenom i na zatvorenom prostoru. Jako je važno da uđemo u najvažniju fazu borbe (protiv epidemije korona virusa) i da na pijacama sprečimo okupljanje ljudi“, kazao je Nedimović.

Nedimović je pozvao poljoprivrednike da poštuju zabranu kretanja od 17.00 sati radnim danom, odnosno od 15.00 do 5.00 sati vikendom.

„Ja apelujem da u tom vremenskom intervalu završe sve poslove. Niko nikom neće otkinuti glavu ako se zatekne na traktoru, ali apelujem da se što više prilagode tom okviru“, rekao je Nedimović.

„Partizanskim metodama proizvedeno 10.000 litara alkohola za kliničke centre“

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da su u preduzeću „Župa“ u Aleksandrovcu, „služeći se metodama partizana u ratnim uslovima“ uspeli da proizvedu 75-procentni alkohol za dezinfekciju koji je počeo da se distribuira kliničkim centrima u Srbiji, a da se na taj način proizvodi i hipohlorit.

„Danas je proizvedeno 10.000 litara 75-procentnog alkohola koji je već na putu prema prioritetnim kliničkim centrima, a sutra će biti proizvedeno još 10.000 litara“, rekao je Nedimović na TV Pink.

On je rekao i da su za tu proizvodnju „iskorišćene neke sirovine koje su ležale po Karlovcima i Petrovaradinu“.

Prema Nedimovićevim rečima u početku se razmišljalo o proizvodnji 70-procentnog alkohola, ali su kineski stručnjaci koji Srbiji pomažu u suzbijanju korona virusa, savetovali da se ne proizvodi „ništa ispod 75-procentnog alkohola“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari