Nekoliko hiljada vozila na granici čeka izbor direktora 1Foto: EPA/ WU HONG

Nekoliko hiljada vozila čeka na granici Srbije da se procedura carinjenja okonča i da ih vlasnici preuzmu.

Uglavnom je reč o automobilima jer se firme u drumskom putničkom i teretnom saobraćaju u ovom trenutku ređe odlučuju za nabavku novih vozila.

Međutim, oni koji su kupili auto u inostranstvu, neprijatno su bili iznenađeni zastojem u proceduri koju je ovoga puta zakočila Vlada Srbije.

Čitav postupak je stao jer u Agenciji za bezbednost saobraćaja, čije su potvrde deo uvozne procedure, nije na vreme imenovan direktor.

I to nije prvi put. Dosadašnja direktorka Jasmina Milošević prilično dugo se nalazila u statusu vršioca dužnosti, i svaki put kada joj istekne šest meseci, do ponovljenog imenovanja na isto mesto, zaustavlja se postupak izdavanja potvrda.

Ovoga puta njen je mandat istekao 12. novembra i od tada se na carinskim terminalima skupljaju kupljena vozila.

Već nekoliko nedelja, svakog četvrtka kada se inače održavaju sednice Vlade, i zaposleni u Agenciji i novi vlasnici očekuju da će biti doneta odluka o prvom čoveku te institucije, kako bi se blokada rada prevazišla, ali je to učinjeno tek juče.

– Mi smo kupili ćerki auto, kao nagradu za uspešne doktorske studije, ali on već četiri nedelje stoji na carini, ne možemo da ga preuzmemo. U carini su nam rekli da su svoj deo posla završili i da se samo čeka papir iz Agencije koji nam je potreban i za proceduru na granici i kasnije za registraciju vozila – kaže jedna čitateljka Danasa, koja se zbog ovog problema obratila našem listu.

Ona objašnjava da nije usamljen slučaj i navodi primer svog komšije koji ima privatnu firmu i njegovih šest vozila čeka da se procedure okončaju.

U Agenciji je Danasu rečeno da od naredne sedmice može da se očekuje rešavanje svih predmeta koji su se tokom ovog perioda nakupili.

– Na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije imenovan je Duško Pešić za direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, odmah potom biće potrebno da se srede svi papiri i deponuje potpis u Trezoru, obrasci overe kod notara i potom će početi štampanje uverenja, potvrda i svih ostalih dokumenata neophodnih za odobravanje uvoza vozila. To je procedura, sigurno nije moguće da se sve obavi pre ponedeljka iako je većina tih predmeta već odobrena – rekla je Slavica Teodorović iz kabineta direktora Agencije.

Ona je objasnila da ta institucija izdaje uverenja o ispitivanju vozila, potvrde o homologaciji i slično, kao i da svaki pisani dokument koji izlazi iz Agencije mora da ima pečat i potpis, tako da do imenovanja direktora ništa nije moglo da se izdaje.

Međutim, i kada se potvrde odštampaju, vlasnici će morati da sačekaju još koji dan da bi ih preuzeli u Auto-moto savezu ili drugoj laboratoriji kojoj su podneli zahtev.

Kako je Danasu objašnjeno u AMSS, gde se obrađuje gotovo 70 odsto zahteva za ispitivanje, njihove stručne službe kao i druge laboratorije ovlašćenje za to, donose rešenje koje ide u Agenciju na proveru i potpis a onda se vraća njima kako bi ih uručili strankama.

Zastoja u procesu ispitivanja vozila u AMSS nije bilo niti će ih ubuduće biti, kažu, ali kada sada sve te nagomilane saglasnosti stignu iz Agencije, biće potrebno neko kraće vreme, možda dan ili dva da se klasifikuju kako bi mogli da se uruče strankama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari