Nema kompromisa kada je kvalitet goriva u pitanju 1Foto: Promo NIS

Kakav je kvalitet goriva koje sipamo i gde je domaće gorivo u poređenju sa evropskim? Nije nepoznanica da kvalitet motornih goriva direktno utiče na pouzdanost i radni vek motora, kao i emisiju izduvnih gasova. Suštinski, što je gorivo kvalitetnije, to je uticaj na životnu sredinu manji.

Kada je reč o pouzdanosti kvaliteta naftnih derivata, fokus je na stalnoj kontroli u celokupnom logističkom lancu – od procesa proizvodnje do rezervoara potrošača.  Tako, pored stroge zakonske regulative kojom je kvalitet proizvoda definisan, važan segment predstavljaju i stalne interne kontrole kao i unapređenje proizvodnih procesa na kojima uspešne i odgovorne kompanije insistiraju.

Lider u naftnoj industriji Srbije već godinama je kompanija NIS, čije se gorivo proizvodi u skladu sa najvišim evropskim i svetskim standardima, dok se sam proces njegove proizvodnje zasniva na savremenim ekološkim principima koji čuvaju životnu sredinu.  Kod našeg jedinog proizvođača naftnih derivata nema mesta za kompromise kada je u pitanju kvalitet proizvoda iz pančevačke rafinerije, koja posluje u sastavu kompanije, o čemu potvrđuju kontinuirane sistemske kontrole naftnih derivata tokom celokupnog procesa isporuke – od proizvodnje do benzinskih stanica.  Jedan od načina za to jeste i takozvani sistem “pet filtera” –  tokom ovog procesa ugrađuju se mikrofilteri na svim tačkama manipulacije, čime se obezbeđuje kristalna čistoća goriva u svakom delu isporuke.

Istovremeno, NIS raspolaže laboratorijama koje su akreditovane od strane nadležnih ministarstava Srbije za proveru kvaliteta goriva tokom celog proizvodnog procesa.  Laboratorijska ispitivanja u svrhu kontrole kvaliteta sprovode se na više lokacija, čime je pokrivena celokupna teritorija Srbije. Laboratorija u kojoj se vrši kontrola kvaliteta naftnih derivata i procesnih tokova ima skoro 500 jedinica laboratorijske opreme, sprovodi 240 akreditovanih ispitivanja koristeći više od 400 ispitnih metoda, a u njoj se se realizuje više od 180.000 analiza godišnje. Takođe, rad visokokvalifikovnog i iskusnog  inženjerskog kadra  u laboratoriji dovoljna su garancija da će krajnji potrošači dobiti domaće gorivo nepromenjenog i vrhunskog kvaliteta.

U NIS-u ističu da je svaka karika u svim procesima podjednako važna, a očuvanju liderske pozicije doprinose i konstantna ulaganja u modernizaciju proizvodnih procesa, o čemu svedoče brojni projektu u NIS-ovom proizvodnom pogonu.  Naša domaća rafinerija je poslednjih godina ubrzano modernizovana i gorivo koje se u njoj proizvodi je u potpunosti u skladu sa evropskim standardima kvaliteta. Tome je doprinela izgradnja MHC/DHT kompleksa dok se gorivo iz pančevačkog prerađivačkog kompleksa izvozi i u zemlje Evropske Unije.  Poslednji projekat koji je u završnoj fazi realizacije jeste projekat „Duboka prerada“, investicija vredna više od 300 miliona evra, čije će puštanje u rad omogućiti proizvodnju još veće količine najkvalitetnijih  derivata –  dizela, benzina i TNG-a.

Vozači u Srbiji prepoznali su i ocenili kalitet derivata koji se nudi na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama, o čemu svedoči i činjenica da su više od milion njih  članovi „Sa nama na putu“  programa lojalnosti kompanije.  Istovremeno, domaće gorivo se toči i u zemljama van Srbije gde NIS uspešno razvija maloprodajnu mrežu, a čak 20 odsto maloprodajnih objekata kompanije se nalazi van granica naše zemlja, uključujući i zemlje Evropske Unije. Još jedna potvrda evropskog kvaliteta domaćeg goriva!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari